En plats för kreativa möten

GÖTEBORG Årets bibliotek blev Göteborgs stadsbibliotek. Verksamheten har varit utlokaliserad till olika delar av stan under den pågående ombyggnaden. En del av motiveringen handlar om de kreativa möte med nya miljöer och professioner som uppstått. Det har också på sina håll blivit ett möte med nya målgrupper. Framsidan gjorde ett nedslag på ungdomsbiblioteket Dynamo i Göteborgs stadsmuseum.

Iett avlångt rum med trägolv på fjärde våningen på Göteborgs stadsmuseum har Dynamo sina tillfälliga lokaler. I slutet av rummet står disken i sällskap av en soffgrupp i svart skinn. Strax innan rummet svänger av i ett L hänger några tv-skärmar. Ett gäng tonårskillar spelar x-box. Runt hörnan riggar Jenna Nurmi aka Miss Jen för dagens dj-workshop.

– Det är första gången jag har en workshop på bibliotek. Jag tycker det är jättekul att komma ut till biblioteket. Tänker när jag själv var i den här åldern. Det var inte precis så att vi hängde på biblioteket. Det är bra att det händer saker som kan locka unga och kanske får de syn på en bok också, säger hon.

Hon kopplar in mixerbord, högtalare, dator och en så kallad ”controller”, där hon styr själva mixandet. I soffan väntar en liten skara nyfikna besökare.

– Det var en lärare som tipsade om workshopen. Jag har mixat lite innan och för mig är det en chans att komma in i det lite. Det är inte vem som helst som har råd med sådana här grejer, så det är bra att kunna testa innan man kanske köper, säger Kalle Kylén som är på Dynamo för första gången.

Jenna berättar om hur hon började som DJ för ungefär två år sedan. Om spelningar i Gambia. Om tekniker, program och olika genrer.

– Scratchar du mycket?

– Scratch är vanligare inom hiphop. Det är inte riktigt min grej och passar inte direkt min stil.

Fler tar plats i soffan och frågor om allt ifrån hur man marknadsför sig som dj till vad utrustningen kostar turas om. När frågorna tonar ut växlar Jenna spår.

– Är det någon som vill testa?

Rummet fylls av sköna beats och Jenna visar hur kontrollpanelens olika reglage och knappar integrerar med datorn och får spellistans låtar att mixas till ett alldeles eget skapande.

– Jag är intresserad av musik och det är skoj när det händer något. Alla sätt att få tillgång till att skapa är nyttigt, säger Viggo Lundberg, som tillsammans med sin bror Love följt med mamma Susanne Sandström till kvällens workshop.

Dj-workshop på Dynamo

Sköna beats Tidigare i år fick Göteborgs stadsbibliotek ta emot utmärkelsen Årets bibliotek. En del av motiveringen var hur man under den pågående ombyggnaden har jobbat med de så kallade nischbiblioteken på olika platser i stan. Ungdomsbiblioteket Dynamo ligger i Göteborgs stadsmuseeum. Framsidan gjorde ett nedslag under en DJ-workshop. Andreandro ”Di-mola” de Jesus Venancio var med när DJ Miss Jen (mitten) hade workshop. Viggo Lundberg är musikintresserad och tycker det är roligt när det händer saker på biblioteket. Foto: Fredrik Svedemyr

Bemötande i fokus

Tidigare i år fick Göteborgs stadsbibliotek utmärkelsen Årets bibliotek för sitt nytänkande och kreativa sätt att hantera stängningen under den pågående ombyggnaden. Stadsbibliotekets verksamhet har utlokaliserats på fyra så kallade nischbibliotek. Biblioteket 300m2 ligger i Brunnsparken och är ett slags skyltfönster för de övriga nischbiblioteken och stadsbiblioteket. På Röhsska museet ligger Miini för barn mellan 0-5 år och deras föräldrar. På Göteborgs stadsmuseum ligger slutligen Global med inriktningen mångfald och demokrati samt Dynamo för ungdomar mellan 15-25. Flytten av Dynamo blev klar in i det sista.

– Vi visste inte in i det sista vart vi skulle vara och flyttade in i maj 2011. Vi var mycket ute på skolorna och informerade om vår verksamhet och under hösten tog det fart. Nu har vi kanske mellan 50 och 70 besökare om dagen. I början tittade vi inte så mycket på besöksfrekvensen. Istället för att räkna huvuden så tittade vi på kvalitet. Hur vi bemötte våra ungdomar som kom hit. Vi kunde ta oss mer tid med vårt förmedlingsarbete och kanske hjälpa dem med läxor, berättar biblioteksassistent Magdalena Djenke.

Nyfikenhet sår frön

Flytten till olika delar av stan har på vissa plan landat i möten med nya besökare och samarbeten med andra yrkesgrupper. Biblioteket 300 m2 är det som visat sig vara den mest lyckade utlokaliseringen för mötet med nya besökare. Där man också har skrivit ut flest nya lånekort.

– Många som är inne i stan kommer förbi. 300m2 ligger bra till nära köpcentra och kommunikationer. I början var det mycket för att använda internet. Men många har blivit nyfikna på biblioteket och skaffat lånekort. Det har verkligen blivit som ett skyltfönster och det är roligt, säger Magdalena Djenke vidare.

Tillströmningen på Dynamo har väl inte direkt varit lika succéartad. Och kanske är det snarare biblioteket som har berikat museets målgruppspalett genom sin inriktning på ungdomar. De har haft en del gemensamma arrangemang under exempelvis Kulturnatta och fått en ömsesidig insikt i hur de utifrån sina olika verksamheter tänker och arbetar.

Hemlängtan

I den biblioteksplan som Göteborgs stad spikade i somras, är nischbiblioteken en del av en framtida biblioteksstruktur. Det är främst 300m2 och tanken om att ha ett bibliotek på en plats med mycket rörelse, som har fått fotfäste i den kommande strukturen. Miini, Global och Dynamo kommer att flytta hem till Götaplatsen under året som kommer.

Fakta

Årets bibliotek delas ut årligen sedan 1986 av DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation. En jury bedömer verksamheten utifrån varje biblioteks förutsättningar och tittar särskilt på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland kunder/användare i samhället.

Källa: www.dik.se

– Här är man ensam på ett annat sätt. Det har varit utvecklande att få ta mer ansvar och hitta lösningar eftersom det inte alltid finns kollegor i närheten. Vi har haft roterande schema och det har ibland varit lite problematiskt med avståndet mellan de olika ställen. Vi har nog alla dykt upp på fel bibliotek någon gång också, skrattar Magdalena, som ser fram emot att flytta hem igen.

– Jag tänker att det ska bli mer fokus på programverksamhet. Det ska bli skönt med större ytor och vara tillsammans med kollegor, säger Magdalena Djenke.

 

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet