Debutantpris till Anna Fock

BORÅS Anna Fock får Borås tidnings debutantpris 2014 för sin debutroman Absolut noll. Prissumman på 100 000 kronor väljer Anna att dela med övriga nominerade.

– Priser gör kollegor till ofrivilliga konkurrenter, sade Anna Fock i sitt tacktal. Jag har tänkt på det länge och det kändes rätt.

Anna Fock

Anna Fock

Absolut noll skildrar livet för några hbtq-personer i S:t Petersburg och Anna Fock berättar att hon fick idén till romanen när hon läste ryska på universitetet.

– Nu kan jag använda prispengarna och åka tillbaka till Ryssland, säger en glad vinnare efter prisutdelningen på Folkan i Borås. Jag ska också köpa mig en ny pålitlig dator och lego till min son.

Anna Fock hade dubbel anledning att fira denna kväll, för under dagen fick hon veta att också hennes andra roman kommer att bli utgiven.

– Jag skriver på den och jag tar det lite lugnare än med Absolut noll som jag skrev på två månader, säger hon och berättar att hon varken sov eller duschade under dessa veckor.

– Det är inget jag rekommenderar, ler hon.

FAKTA

Anna Fock är den fjortonde vinnaren av Borås Tidnings debutantpris och Boråsjuryn prisar henne för en roman ”som livfullt gestaltar mänsklig värme och kyla och visar hur stark fiktionens kraft kan vara”.

Tidigare i år tilldelades Anna Fock och romanen Absolut noll Författarförbundets Katapultpris för bästa skönlitterära debut 2013.

 

Årets nominerade:

Lina Hagelbäck för diktsamlingen Violencia

Anna Fock för romanen Absolut noll

Pål Börjesson för romanen Gallus

Pernilla Berglund för diktsamlingen Tilltar

Athena Farrokhzad för diktsamlingen Vitsvit

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet