Ombyggt stadsbibliotek invigt

GÖTEBORG Vårsolen sken ikapp med talare, bibliotekspersonal och besökare när det på onsdagseftermiddagen äntligen var dags att inviga det nyrenoverade och ombyggda Stadsbiblioteket i Göteborg.
– Välkommen tillbaka till ditt bibliotek, hälsade bibliotekschef Christina Persson i sitt tal till alla Göteborgare.

 Nöjd bibliotekschef Christina Persson

Nöjd bibliotekschef Christina Persson

Redan en kvart innan utsatt tid klockan 13.00, drog slagverksorkestern Kiriaka till sig uppmärksamheten och snart var det folk långt ut på Avenyn som klappade i takt med trummorna och väntade på bibliotekets officiella invigning. Några minuter försenade klev så bibliotekschef Christina Persson och kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén ut på balkongen som sträcker sig längs biblioteksfasaden.

– Det är väldigt trevligt att efter två långa, stängda år hälsa er välkomna tillbaka till ert bibliotek, inledde Christina Persson. Nu är biblioteket ombyggt och tillbyggt och väldigt fint, ler hon och blickar ut över folkhavet nedanför. Och, fortsatte hon, det passar extra bra att inviga idag på Världsbokdagen, en dag som uppmärksammar boken och upphovsrätten. Stadsbiblioteket är alla Göteborgares mötesplats och idag överlämnar jag biblioteket till er. Ta för er. Biblioteket är ditt, avslutar hon och får massor av applåder.

Blygsam trängsel

Först in på Göteborgs ”nya” Stadsbibliotek

Först in på Göteborgs ”nya” Stadsbibliotek

Efter sång av populära göteborgsångerskan Jaqee, tal och gratulationer av Anneli Hulthén som också överlämnade ett gratulationsbrev från Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund, tal av bibliotekets hyresvärd Higabs ordförande Göran Sylvesten och kulturnämndens ordförande Thomas Martinsson, som hälsade biblioteket välkommen tillbaka ”pimpad och förstärkt”, var det äntligen dags att öppna portarna och släppa in allmänheten.

Trots att många stod så nära bibliotekets nya entré de kunde, och trots de uppmuntrande trumvirvlarna, var det inte riktigt någon som vågade ta initiativ till att vara först in. Så när dörrarna sakta, först de yttre, sedan de inre, öppnades, tog det någon minut innan en yngre man kastade sig fram och med bestämda steg promenerade in. Då utbröt ett befriande skratt och massorna tryckte på för att få komma in på Göteborgs nyrenoverade Stadsbibliotek där det snabbt blev lika trångt som det varit utanför.

 I vimlet: Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg och Bengt Källgren, länsbibliotekarie Västra Götaland

I vimlet: Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg och Bengt Källgren, länsbibliotekarie Västra Götaland

FAKTA

Läs mer om Göteborgs nyrenoverade Stadsbibliotek i senaste numret av Framsidan www.framsidan.net/2014/04/snart-far-goteborgarna-tillbaka-sitt-bibliotek/

 

 

 

 

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet