Jakten på läslusten

PAJALA Lerduvan skjuter ut snett bakom. Den skär genom luften och tecknar nästan ett sträck mot den klarblå himlen. Första skottet går över. Duvan sjunker och en halv sekund senare brakar det till igen. Ett moln av splitter. Träff. På biblioteket i Pajala möter man unga pojkar på deras egen arena. Här förenar man jakt och läsning.

–Vi har byggt på ungdomarnas egna intressen. Vi har klivit ur vår egen profession och klivit in som ledare utanför våra yrkesroller. Samtidigt så bjuder vi in dem till biblioteket. Det är ganska häftigt, säger Fredrik Paganus, barnbibliotekarie på biblioteket i Pajala.

Bild på Krister Lindbergo och Fredrik Paganus

Tradition Läraren Krister Lindberg och bibliotekarien Fredrik Paganus är initiativtagarna till projektet. Jakten i Tornedalen är en övervägande manlig företeelse. Det har varit en naturlig arena att möta unga pojkar i det läsfrämjande arbetet. 15 pojkar deltog i projektets första år. Under 2013 jobbade de även för att öka intresset för jakt bland unga tjejer och till hösten drar de igång med en grupp på 14 tjejer. Foto: Fredrik Svedemyr

Manlig tradition

I tider när intresset för läsning sjunker, främst bland unga pojkar och besöken minskar, vore det minst sagt överdrivet att påstå att alla vägar leder till biblioteket. I ärlighetens namn ledde väl knappast alla vägar till Rom heller. Men på Biblioteksvägen 1 i Pajala har biblioteket inte bara en egen gata. Sedan en tid tillbaka har ett antal ungdomar också hittat vägen in till biblioteket på ett mer konkret sätt. 15 ungdomar har tagit jägarexamen och samtidigt fått upp intresset för bibliotek och läsning.

– Spännvidden har varit ganska stor. Det har varit alltifrån väldigt stökiga ungdomar till högpresterande, säger Krister Lindberg, matte och no-lärare på Centralskolan och jägarexamensinstruktör.

Oväntat resultat

Projektet ”Träffa rätt i skog och på Bibblo” har bland annat haft som mål att skapa en positiv inställning till litteratur och förbättra resultaten i jägarexamens teoretiska del. Bland annat skulle eleverna läsa minst minst två skönlitterära verk och känna sig hemma i biblioteket. Samtliga 15 ungdomar klarade jägarexamens teoretiska del. En ganska stor del som omfattar ekologi, kunskap om vilt och viltvård, såväl som säkerhet och jaktens olika moment. Men utöver detta fick projektet även en del oväntade resultat.

– Vi har fått en mycket drägligare tillvaro på biblioteket och det är mycket roligare att träffa de här grabbarna. De efterfrågar våra kunskaper och att man får vara i sin yrkesroll för de här grabbarna. Det är jätteskoj. De har faktiskt börjat efterfråga och låna böcker. Men sedan kom också papporna till biblioteket. De har hittat tillbaka. Det har varit ett glapp sedan de gick ut nian tills nu när de är fyrtio plus. Det är väldigt många år de inte besökt biblioteket överhuvudtaget. De har hittat hit utifrån ungdomarnas intresse och blivit låntagare. Det känns väldigt kul, säger Fredrik Paganus.

Bild på gevär

Träff I Pajala har biblioteket och skolan samarbetat kring unga pojkars läsning i projektet ”Träffa rätt i skog och på Bibblo”. Det handlar om att möta unga pojkar i deras intresse för jakt och samtidigt stärka dem i deras läsning. Ungdomarna som har deltagit i projektet har inte bara klarat sin jägarexamen. De har också hittat vägen till biblioteket. Foto: Fredrik Svedemyr

Olika världar möts

Projektet har också varit ett samarbete mellan skola och bibliotek. Det är två världar som inte alltid möts. En utmaning kan vara att förena bibliotekets kravlösa och lustfyllda inställning till läsning och skolvärldens krav på mätbarhet.

– Skolans värld är inte alltid lätt att ge sin in i som utomstående, även om vi har ett integrerat folk- och skolbibliotek. Det besvärligaste är kraven från ämneslärarna om vad ungdomarna ska läsa. Ibland känns det som de vill använda oss som påtvingare av god litteratur. Det känns förmätet och lite ålderdomligt att avgöra vad som är god litteratur, säger Fredrik Paganus och framhäver att ungdomar använder internet på ett annat sätt och att vi behöver en annan förståelse för läsningens olika arenor.

– De använder internet på ett sätt som vi kanske inte tror. De läser faktiskt. Det är bara det att vi har snöat in på att det måste vara böcker från biblioteket. Det finns många ingångar till läsning och vi kan ta ungdomarna vidare i sin läsutveckling, säger han vidare.

Trots utmaningarna att hitta en gemensam syn på läsningens natur, så har samarbetet i projektet bidragit till ett ökat samförstånd.

– Vi har fått ett mycket närmre samarbete och kan mötas på andra villkor, säger Fredrik Paganus.

Bakgrunden till ”Träffa rätt i skog och på Bibblo” är att jakten är en stor del av tillvaron i Tornedalen. Inte helt otippat är också jakten av tradition en starkt mansdominerad aktivitet. Eftersom låntagarskaran från den manliga delen av Pajala kommun är låg, såg initiativtagarna Fredrik och Krister det som en god idé att prova en form av uppsökande verksamhet med just jakten i fokus.

– Det är jätteviktigt med läsförståelse. Det är a och o i samhället. Alla försök är värda att testa. Det här är vårt bidrag till att försöka få unga pojkar intresserade av läsning, säger Fredrik Paganus.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet