Läsning möter BK Häcken

GÖTEBORG Att hitta tid för läsning kan vara en utmaning. Ibland kan det också behövas lite inspiration för att den där läslusten ska trigga en till att faktiskt svänga förbi biblioteket eller klicka sig fram bland e-böckerna. På biblioteket Lådan i Göteborg förenas intresset för fotboll med läsfrämjande. Nästa steg är att bygga upp ett litet biblioteket i BK Häckens klubbhus.

Några tjejer och killar från BK Häckens 01:or har lagt sig till rätta i stora sackosäckar. Framför sitter BK Häckens egen Samuel Gustafson och pratar läsning tillsammans med Magnus Malmsborg, koordinator för ungdomsverksamheten. Moderator för dagens samtal är journalisten Curt Carlsson.

– Varför är det viktigt att läsa, frågar Curt.
– Man lär sig mer.
– Man får ett bredare ordförråd.
– Tänker mer.

Bild på Samuel Gustafson som läser i biblioteket Lådan

BK Häckens Samuel Gustafson högläser på biblioteket Lådan vid Backaplan i Göteborg. Det är ett sätt att väcka läsintresset bland idrottande ungdomar. Förhoppningsvis kommer BK Häckens klubbhus snart få sitt eget lilla bibliotek. Foto: Fredrik Svedemyr

Funderingarna och fördelarna avlöser varandra som ivriga spelare på en avbytarbänk. Andra A-lagsspelare från BK Häcken har varit på plats och pratat om alltifrån Lilla Syster Karin till Bröderna Lejonhjärta. Idag är det sista gången i raden av läsfrämjande möten och det är Samuel Gustafson som läser högt och berättar om sina litterära dribblingar.

– Jag läste Dostojevskij när jag gick i gymnasiet. Men nu blir det kanske mest tidningen, säger han.

Att främja läsning kan lika mycket handla om att skapa inspirerande möten i en miljö kantad av gränslösa världar bakom böckernas pärmar. Och att få utlopp för sin nyfikenhet.

– Vem är din favoritspelare?

– Jag har ingen speciell så. Men jag gillar spelare som bygger upp sitt spel och är smarta, säger Samuel Gustafson och berättar vidare om vardagen som professionell fotbollsspelare och målet i karriären.

– Mitt mål är att spela i ett lag, där jag kan trivas som människa och som har samma filosofi som jag. Ett lag som är ett skönt gäng, säger han.

Kulturrådet har under 2013-2015 totalt fått 4,9 miljoner för att jobba med läsfrämjande insatser för idrottande barn och unga. Folkbibliotek kan under perioden söka pengar för den här typen av projekt. På biblioteket Lådan i stadsdelen Lundby är det barn- och ungdomsbibliotekarie Ingrid Forsberg, som ligger bakom initiativet.

– Jag har jobbat med högläsningsprojekt tidigare. Detta var ett sätt att ta det vidare. Det känns roligt och ett bra sätt att skapa intresse kring läsning, säger hon.

Nu är träffarna med BK Häckens A-lagsspelare över. Men samtidigt filar Ingrid Forsberg på att tillsammans med klubben inrätta ett litet bibliotek i klubbstugan.


Namn: Filippa Jugovic
Lag: BK Häcken F01
Läser: The Kill Order
Varför är det viktigt att läsa?
Man lär sig mycket och det utvecklar ens ordförråd. Man får också skapa egna bilder och får bättre fantasi.

Bild på Filippa Rosqvist-Wahlstedt
Namn: Filippa Rosqvist-Wahlstedt
Lag: BK Häcken F01
Läser: Allting står nedskrivet
Varför är det viktigt att läsa?
Det kan få mig att tänka på att mina problem kanske inte är så stora.

Bild på Rania_Kobessi
Namn: Rania Kobeissi
Lag: BK Häcken F01
Läser: Maja och döden
Varför är det viktigt att läsa?
Jag blir mer kreativ. Det är ett bra sätt att fördriva tid på och får mig att tänka på annat.

 

Läs mer

Idag var det också konferens i Göteborg kring läsfrämjande och Kulturrådets arbete.
Arton paragrafer och ett nytt handlingsprogram 

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet