Med fokus på möten

SOLLENTUNA Den ideella verksamheten Svenska med baby arrangerar mötesplatser där föräldrar med små barn och med olika ursprung kan mötas för att dela erfarenheter och lära sig av varandra.

Bim O´Reilly är dagens gruppledare och har förberett dagens träff med att baka en sockerkaka till fikat. Hennes son, 14 månader gamla Vincent, kryper på den mjuka mattan med siktet inställt på dörren ut mot biblioteket.

– Det är mer fokus på föräldrarna och på samtalet här än på en öppen förskola, säger Bim och hämtar in Vincent. Så när barnen börjar krypa eller gå är det svårt med samtalen, skrattar hon och släpper iväg sonen igen.

Generationsskifte

Jag är på biblioteket i Stockholmsförorten Sollentuna där veckans träff med Svenska med baby just har börjat. Det är en av vårens soliga dagar och ovanligt få föräldrar dyker upp, sex vuxna och sex barn med lika många olika språk.

– Förra veckan var vi dubbelt så många, berättar Tove Roander som liksom Bim O´Reilly är gruppledare. Jag tror det delvis beror på det fina vädret, men också på att just den här gruppen är i ett generationsskifte där alla bebisar har börjat röra på sig, skrattar hon och får medhåll av ytterligare en gruppledare, Sofia Brink som ska börja arbeta igen och som är här för sista gången tillsammans med dottern Charlie, ett år.

– Det handlar om att skapa en mötesplats med människor med olika bakgrund där man delar erfarenheter och en del tränar på språket. Här är barnen inkörsporten till social samvaro och det är ingen större skillnad på oss, säger hon, tar en bok ur Charlies mun och vänder sig till Diego från Argentina för att fråga hur de ska fira dotterns födelsedag.

Det är mycket skratt och prat i rummet innan Bim tar upp sången som inleder och markerar att nu börjar träffen. Det är en av gruppledarens uppgifter att ansvara för dagens träff, tänka ut ett tema och styra samtalen om det behövs.

Lisa Hofverberg är här för första gången tillsammans med dottern Doris, fem månader. Doris sover lugnt i Lisas famn, trots sång och stoj, och är en ny generation bebisar som ska föra gruppen i Sollentuna vidare, för mamma Lisa vill börja som gruppledare.

– Jag läste en artikel i DN om Svenska med baby och blev nyfiken. Genom mitt arbete har jag upplevt hur svårt det är med möten mellan kulturer i Sverige och de här träffarna handlar ju om det. Om möten mellan människor där träffarna bygger på samtal.

Integration Karin Bruce är en av initiativtagarna till Svenska med baby och hon tror att alla lär sig olika saker på träffarna.  – Jag lärde mig ju inte så mycket svenska, men jag fick ut minst lika mycket i alla fall. Foto: Helén Andersson.

Integration Karin Bruce är en av initiativtagarna till Svenska med baby och hon tror att alla lär sig olika saker på träffarna.
 – Jag lärde mig ju inte så mycket svenska, men jag fick ut minst lika mycket i alla fall. Foto: Helén Andersson.

Svenska med baby

Senare på dagen träffar jag en av initiativtagarna till Svenska med baby, Karin Bruce.

– En av de riktigt goda vänner jag har kvar har jag sedan tiden som föräldraledig när vi möttes och hade så bra samtal, minns hon leende innan hon berättar att hennes arbetsliv tidigare handlade om att skapa internationella samtal och möten, och att hon helt enkelt saknade det när hon var föräldraledig.

– Jag kunde ju inte ta med min baby på jobbet, skrattar hon. Så jag letade efter sammanhang och när jag träffade en annan föräldraledig mamma växte idén på att arrangera träffar i områden där det bor många från olika delar av världen. För det är en av poängen, att de som bor i innerstaden ska åka till stadsdelar de annars inte besöker.

Karin Bruce fick ringa ganska många samtal för att hitta en plats de kunde vara på. Men, berättar hon, det finns modiga bibliotekarier som såg till att vi kunde starta först i Skärholmen, sedan i Alby och i Kista. Att verksamheten började på bibliotek var bra, tycker Karin Bruce, det är en välkomnande, lättillgänglig miljö och samarbetet är enkelt med nära till böcker, läsande och språkträning.

– De flesta bibliotek ställer också upp med sagostunder, bokprat och information om bibliotek och om böcker på andra språk.

Karin Bruce betonar att man söker sig till en Svenska med babyträff för att komma i kontakt med andra föräldrar och att det i de mötena finns en nyfikenhet på varandra.

– Det finns en språkaspekt i Svenska med baby, men det är lika mycket att mötas, att lära av varandra och ha spännande samtal. Jag upplever att det har utvecklats en bra blandning på träffarna med en sångstund, lite fika och prat med varandra.

FAKTA

I mars 2014 tilldelades verksamheten Svenska med baby Aftonbladets pris Årets Wendela. Priset delas ut av tidningen Aftonbladets Wendelaredaktion och går till en hjälte inom kvinno- eller jämställdhetsfrågor.

I juni 2014 tilldelades Anna Libietis, verksamhetsansvarig för Svenska med baby, Stockholms läns landstings pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

I december 2014 tilldelades Anna Libietis, verksamhetsansvarige för Svenska med baby, 2015 års Martin Luther King-pris som delas ut av Kristna Fredsrörelsen, Equmeniakyrkan och Sveriges kristna råd. Priset ges ut till någon som verkat i Martin Luther Kings anda.

Växer

Svenska med baby har till stor del drivits och utvecklats på ideell basis, men sedan 2013 har verksamheten stöd från bland annat Allmänna Arvsfonden, Sacoförbundet Jusek och kommuner och stiftelser. Stöd som gör att verksamheten numera kan finansiera två heltidsanställda verksamhetsansvariga.

– De som är gruppledare ute i grupperna gör det som en del av sin föräldraledighet, förtydligar Karin Bruce. Det finns ingen aspekt i att det finns en grupp volontärer och en grupp deltagare. Det är någon som håller i mötet, men i övrigt är alla deltagare på lika villkor och får med sig språk, roliga samtal och kanske en aha-upplevelse.

Sedan starten i slutet av 2012 har verksamheten vuxit snabbt och finns nu med 12 grupper i Stockholms län och grupper i Gävle, Karlstad och Bollnäs. Målet är att skapa en långsiktig verksamhet med spridning över hela landet.

– Vi har till och med fått lite uppmärksamhet utomlands, säger Karin Bruce. Men det viktigaste är skapandet av en arena som är välkomnande för alla på lika villkor där man får vara nyfiken på varandra. Det skapar mycket lärande och många spännande möten. Och det är enkelt och det blir roligt med den givna ingången med alla härliga
bebisar.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet