Musik som river murar

Musik som river murar

Han har kritiserat både Hamas och Fatah i sina texter. Hans musikvideos har blivit bortplockade från nätet och hotet om att bli fängslad är ständigt närvarande. Rapparen Khaled Harara från Gaza fick en fristad i Göteborg. Nu vill han hjälpa andra.

Khaled Harara stred för PLO innan Hamas kom till makten. Många av hans vänner dog i striderna. Nu är han hip-hop-artisten som genom sin musik vill skapa en förändring. Hans texter kretsar kring den sociala och politiska situationen i Palestina. Bland annat kritiserar han bristen på yttrandefrihet och det lidande som har drabbat Palestina sedan Hamas styre. De sittande makthavarna betraktar honom som statens fiende. För tre år sedan fick han en fristad i Göteborg. Med små steg vill han bidra till en bättre tillvaro.

– Många europeiska stater och organisationer gör stora insatser. De vill se snabba förändringar. Men det är lite som att ta ett stycke kött ur frysen och slänga det direkt på grillen. Det blir inte bra. Du måste tina det först, krydda och grilla det varsamt innan du kan få något gott på tallriken. Det är de många små sprickorna i muren som till slut får den att rasa, säger Khaled Harara och talar vidare om att det är viktigt att ha en tydlig idé med vad man vill uppnå. Utan ett tydligt syfte är det lätt att alla goda tankar faller och förändringarna fryser inne.

Tunn linje

Han har levt under ockupation i stort sett hela livet. I en konflikt där ockupationsmakten eller religiösa föreställningar avgör vad du kan säga. Fel ord i fel sammanhang kan få konsekvenser för en själv eller ens familj. Ett sammanhang där åsikter får anpassas till vem som lyssnar. Samtidigt ser Khaled Harara också vikten av att bejaka sin inre röst och inte låta sig tystas.

– Det är många gånger en tunn linje, säger han.

Ett exempel på den tunna linjens balansgång är en video som han släppte på nätet. Den var kritisk mot både Hamas och Fatah och plockades bort. Den officiella anledningen var av upphovsrättsliga skäl. En mer trolig anledning var den stora spridning videon fick. Samtidigt kunde videon varit ännu mer kritisk. Men för att inte familj eller vänner inte skulle råka illa ut, satte han en gräns.

– Med yttrandefriheten kommer också ett stort ansvar. Du måste fråga dig vad man vill uppnå eller vad det blir för effekt att uttrycka vissa saker. Vill du sätta en svart pil i hjärtat på folk och skapa mer hat eller få människor att faktiskt närma sig varandra, säger Khaled Harara.

Hjälpa andra

Han kom till Sverige och Göteborg 2013 och var officiellt fristadsförfattare fram till i fjol. Nu är han kvar och har börjat studera musik. Han driver också ett projekt med Riksteatern Värmland. Ett projekt i två delar. Den ena delen handlar om att utbilda musiklärare och bygga upp studios i konfliktområde som Gaza, Jerusalem och Afghanistan. Ett projekt som till stor del handlar om att bygga broar och skapa förutsättningar för unga i konfliktområden att kunna uttrycka sin musik och sina känslor.

– Genom att hjälpa andra hjälper jag mig själv. Allt hänger ihop. Vad som händer här, händer också där. Projektet är en länk mellan mig här i Sverige och Gaza, säger Khaled Harara.

Den andra delen är inriktad på att jobba med flyktingar i Sverige och använda musiken som ett medel för integration.

– Jag tror på kultur som verktyg. Egentligen handlar det inte så mycket om musiken i sig. Det är vad som finns bakom. Det börjar kanske med en text som handlar om dig själv. Sedan får du en mikrofon och plötsligt representerar musiken något, säger Khaled Harara.

En nyckel

Göteborg har varit fristad för exilförfattare sedan 1996. Tidigare författare har varit Svetlana Aleksievitj, författare från Belarus (Vitryssland), och Zurab Rtveliashvili, poet från Georgien. Gästande författare väljs ut av stadens kulturförvaltning i samråd med organisationen International cities of refuge network, ICORN, och PEN International. En del är av olika anledningar anonyma. Andra väljer att träda fram offentligt. För Khaled Harara har stipendiet skapat nya möjligheter.

– När jag först kom var jag mest förvirrad och trött. Men alla som mötte mig sträckte ut en hand och hjälpte mig steg för steg. De har varit fantastiska. Det är ett bra stipendium som ger nya kontakter och kunskaper. Det är en liten nyckel till en stor dörr, säger Khaled Harara.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet