Delaktighet som verksamhet

Delaktighet som verksamhet

När Deichman Biblo Tøyen i Oslo öppnade för tre år sedan fick de unga vara med och inreda. Det märks. I lokalen finns en spegelvägg som på lustiga huset, ett lastbilsvrak har byggts om till myshörna, ett gammalt flipperspel har blivit ett hängbord och gamla runda skidliftar som påminner om avdankade karuseller hänger i skenor från taket. Längre in finns kök, tvättstuga och böcker. Och kanske bäst av allt – det är en vuxenfri zon.

Det känns nästan som att bli insläppt på tivoli innan öppningsdags. Det är tomt, dämpad belysning, svarta golv, tak och väggar. Deichman Biblo Tøyen riktar sin verksamhet till barn och unga mellan 10 och 15 år. Här, i den 600 kvadratmeter stora lokalen, finns flera olika zoner. Här kan man välja att spela in film, designa en affisch, käka mellanmål, spela schack, sy, hänga med kompisarna eller bara vara helt för sig själv. Efter klockan 14 får inga vuxna, förutom personalen, vistas här. Inte ens kronprinsessan Mette Marit.

– Det är väldigt viktigt att vi inte tummar på den regeln, så att de unga verkligen känner att det är deras ställe, säger Silje Bjerke, sektionsledare på Deichman Biblo Tøyen.

Relationsskapande är a och o

De yttre faktorerna är viktiga, men allra mest betyder det att de som arbetar här ser besökarna och har ett stort, genuint intresse för målgruppen. Nu arbetar en formgivare, en skådespelare, en förskollärare, en musiker och en scenograf på biblioteket. Deras målsättning är att Deichman Biblo Tøyen ska vara en inspirerande och trygg plats.

– De som arbetar här har jobbat på att få ungdomarnas förtroende, de bygger relationer. En ung besökare kommer nödvändigtvis inte hit och berättar med en gång vad den vill göra, eller vad som är viktigt för den. Det är sånt som kommer med tiden, säger Silje Bjerke.

– Man får tolka och översätta vad de säger att de vill göra när de kommer hit. Vi vill ju kunna erbjuda bra saker, så ibland får vi presentera aktiviteter som de inte visste att de ville göra. En slags mjuk manipulering, berättar Einar Goksøyr Åsen.

Frihet under ansvar

När man öppnade Deichman Biblo Tøyen fanns det en tanke om att inte ha några fastsatta regler. Med tiden har man insett att det inte funkar och att det är bra med vissa ramar.

– Ungdomarna åt godis här, medan vi ville ge nyttiga vanor och införde sockerförbud. Istället bjuder vi på frukt eller något annat. Vi är noga med att erbjuda alternativ istället, säger Karen Tømte.

– Dessutom vill vi inte ha för många regler, då skulle vi behöva ägna tid åt att upprätthålla alla regler, så här gäller frihet under ansvar, inflikar Veronica Falsen Hiis.

Litteraturen finns med som en del av många olika kulturyttringar. Det upplevs inte som ett problem eller hinder att det inte finns någon bibliotekarie bland de anställda.

– Vi har tillgång till kompetensen på nära håll inne på biblioteket tvärs över toget, så vi har inte känt att det saknas här, säger Veronica Falsen Hiis.

På frågan om vad det bästa med Biblo Tøyen är, svarar de allihop:

– Att vi finns. Vi är viktiga för de som är här. Vi är inte instrumentella, man behöver inte göra riktiga eller viktiga saker. Man får vara som man vill och bara slappa.

 

Foto: Helén Andersson

Author Description

Anneli Abrahamsson

journalist, anneli.abrahamsson@vgregion.se 072 253 97 23

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet