Liknande strategier i Norden – Norge

Liknande strategier i Norden – Norge

Norden har drabbats av corona. I flera länder har det inneburit stora och plötsliga åt- gärder som reserestriktioner, rekommendationer om att hålla avstånd och totalförbud mot folksamlingar. I Sverige har folkbiblioteken trots begränsningar kunnat erbjuda bra service och tillgång till både tjänster och medier. Men hur har biblioteken i våra nordiska grannländer löst situationen? Noll27 ställde frågan till några bibliotekschefer och biblioteksföreningar i Danmark, Finland, Island och Norge.

NORGE

Nästan alla norska folkbibliotek stängdes den 12 mars 2020. Inte som en del av en nationell bestämmelse, utan som en följd av kommunala beslut om att stänga offentlig verksamhet. Biblioteken öppnade igen under perioden 15 maj till 4 juni och har varit öppna sedan dess.

– Vissa kommuner med ökad smittspridning har haft stängt under kortare perioder, men biblioteket prioriteras som en tjänst som ska öppnas tidigt igen. Efter öppningen i juni har biblioteken i stort sett fungerat som vanligt. Något bibliotek har stängt sin meröppettjänst, för övrigt gäller de generella bestämmelser som gäller alla i Norge under pandemin, säger Vidar Lund, ordförande i Norsk bibliotekforening.

Under perioden när biblioteken var stängda hade de flesta erbjudanden som takeaway-tjänster där användare kunde beställa via webbsökningar och få det levererat hemma eller hämta det utanför biblioteket.

Nationalbiblioteket har gett bidrag till fylkesbiblioteken, länsbiblioteken, för att öka budgeten för digitala inköp, vilket har bidragit till en kraftig ökning av digitala utlån, och förläggarna i Norge öppnade upp allt digitalt material på nb.no för allmänheten.

– Här finns alla norska böcker och under tiden alla fysiska bibliotek var stängda var de tillgängliga för alla, säger Vidar Lund och nämner Karanteket.no som ett annat bra exempel på samordning av digitala erbjudanden på alla bibliotek i Norge.

FAKTA

Den digitala tjänsten Katanteket.no, som kom till på grund av coronapandemin, är utvecklad av Nordland fylkesbibliotek men innehåller digitalt material från alla norska bibliotek.

Bild: Erik Thallaug/Deichman Bjørvika

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet