Barbie får nya kläder på Kronogården

Barbie får nya kläder. Anita Hjorth är på sy- och stickningscafé på biblioteket i Kronan kulturhus. Träffarna ger både inspiration och bjuder på glada skratt. FOTO: Fredrik Swedemyr


TROLLHÄTTAN Stickor möter stickor i en kreativ symfoni. Trådar av garn blir till OS-mössor, Barbiekläder och andra färgglada kreationer. På biblioteket i Kronan kulturhus i Trollhättan är det sy- och stickcafé.

Från ett rum på andra våningen blandas klickljudet av stickor med prat och skratt. Kring ett bord med garnnystan, mönster och en burk med kakor håller en av stadens syjuntor hov. Vana händer vänder rätt på maskorna och skapar allt ifrån OS-mössor, små japanska figurer till Barbiekläder.

– Jag lärde mig att sticka innan jag kunde läsa. Jag har alltid stickat. Det är roligt med det pilliga och nu är det mest dockkläder till barnbarnen som gäller, säger Anita Hjorth med ett skratt.

Bild på två garnnystanFAKTA
Stickningstekniken kom till Sverige under 1600-talet och blev snabbt en konkurrent till den sedan tidigare etablerade nålbindningstekniken. En av anledningarna till att stickningen fick ett snabbt fotfäste i landet var att ullgarn var billigare och att det gick betydligt snabbare att sticka än nålbinda.De öglor av garn som tillsammans blir en helhet kallas maskor. En maska kan vara rät eller avig, vilket ger släta eller randiga sidor.

Källa: Wikipedia

– De är positiva till att vi är här och vi har hållit på sedan februari. Vi ska kontakta olika föreningar för att försöka få det till att också bli ett möte mellan kvinnor från olika kulturer, säger Inger Hagsér, som leder det hela.

Under senare år har stickning blivit alltmer synligt i offentligheten. Stickningscaféer eller andra öppna arrangemang tar plats i olika publika miljöer, inte minst på bibliotek.

Sy- och stickcaféet är ett samarbete mellan Studiefrämjandet och biblioteket i Kronan kulturhus. Så småningom ska det bli en utställning i kulturhuset med alla skapelser som kommer till runt bordet. Men att visa upp stickningskonstens slutprodukter är närmast en bonus i sammanhanget. Att mötas och ha trevligt är den råda tråden med verksamheten.

– Det är roligt att träffa folk och se vad andra gör. Vi skrattar mycket, säger Anita Hjort.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet