Bibliotekariepris till en frontsoldat

GÖTEBORG Svenska Akademiens monter på Bok och Bibliotek i Göteborg var full av glada gotlänningar när Kerstin Danielson på Almedalsbiblioteket i Visby fick ta emot årets bibliotekariepris ur den ständige sekreteraren Peter Englunds hand. Han kunde inte låta bli en krigsmetafor: ”Bibliotekarier och svensklärare är våra frontsoldater.”

Svenska Akademien delar ut många priser, sade Peter Englund inledningsvis.
– Både stora, som Nobelpriset, och små. Men bibliotekariepriset och svensklärarpriset är de som ligger mig varmast om hjärtat. Jag, som kommer från ett icke-läsande hem, vet vad biblioteket och duktiga bibliotekarier kan betyda, berättade han och var  glad att få lämna över priset till Kerstin Danielson.
Hon får Svenska Akademiens bibliotekariepris ” för sitt mångåriga och seriösa framlyftande av skönlitteraturen på folkbiblioteken på Gotland och för sitt engagerande och initiativrika arbete med böcker och hur dessa på bästa sätt kan nå läsare och låntagare. Genom litterära samtal, t.ex. i bokhörnan på Almedalsbiblioteket, arbetat hon med att förmedla skönlitteratur på ett enkelt och opretentiöst sätt.”
– Den viktigaste boken är den som väcker läslusten. Det är viktigt att fånga upp människor så att alla får uppleva det böcker ger – en möjlighet att ta del av andras erfarenheter, antingen de är nya för oss eller om vi känner igen oss i dem, sade pristagaren, som fick 50 000 kronor, blombukett och kramar.

Svenska Akademiens bibliotekariepris, som inrättades 2005, tilldelas bibliotekarier vid svenska folkbibliotek som gjort värdefulla insatser för att främja intresset för klassisk och samtida skönlitteratur. Tidigare pristagare har varit Madeleine Bergmark 2005, Maria Ehrenberg 2006,  Anna Gustafsson Chen 2007, Bert Linné 2008 och Suzanne Mortensen 2009.


Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet