Skönlitteraturens magi

GÖTEBORG Några av Bok- och biblioteksmässans seminarier drog mer publik än andra. Ett av dessa var torsdagens seminarium med rubriken Få skönlitteraturen att lyfta – få lånen att öka på biblioteken. Seminariet arrangerades av Kultur i Väst i samarbete med NÄFS och BHS.

Kön till torsdagens seminarium ville aldrig ta slut och alla fick inte heller plats när skönlitteraturens betydelse för bibliotekens utlån skulle diskuteras. Många fick besviket vända i dörren och besvikna gå därifrån. Vi som hade tur och fick plats fick lyssna till 45 minuters samtal om skönlitteraturens betydelse som folkbildande och bibliotekslokalens betydelse.

Bokförläggare Dorotea Bromberg undrade var lusten på biblioteken tagit vägen och bjöd in till samarbete.

– Samarbeta med förlag och lokala bokhandlare. Vi kan se till att det blir liv i era fantastiska lokaler.

Författaren Stewe Clason betonade att i dagens politiska läge är det viktigare än någonsin att biblioteken når ut till de som inte läser skönlitteratur. Han undrade var arbetsplatsbiblioteken och sjukhusbiblioteken tagit vägen och varför man inte längre läser hela skönlitterära verk i skolorna.

– Genom att läsa skönlitteratur får man grundutbildning i att vara människa, menar han och påpekar att biblioteken därför måste finnas överallt där det händer saker. Den vanlige biblioteksbesökaren är den medelålders damen, inte bilmekanikern, älgjägaren eller hundägaren. Därför måste biblioteken finnas där brukshundklubben har möte, eller varför inte erbjuda biblioteket som möteslokal, föreslår han. För att öka utlånen av skönlitteratur måste någon på biblioteket ha i sin tjänst att närma sig övriga samhället tror Stewe, och berättade om USA där man till och med har en speciell person anställd som skapar kontakter med bibliotekets närmiljö.

Biblioteket är också en central lokal för det demokratiska samtalet, fyller litteraturforskare Gunnel Furuland i.

– Särskilt i dessa tider. Och bibliotekens uppdrag är att sätta in skönlitteraturen i ett sammanhang i och föra fram kvalitativ litteratur som ett alternativ till den kommersiella världen. Bibliotekens kärnverksamhet är att erbjuda ett allsidigt, kvalitativt bokval och inte springa på alla trender, sade hon och fick applåder av publiken.

Detta upprörde Annika Koldenius, redaktör på Bokcirklar.se, som tyckte att bibliotekens uppgift är precis tvärtom.

– Varför bara finkultur på biblioteken, undrade hon. Det är väl de som inte brukar läsa, eller de som läser Liza Marklund, vi ska locka till biblioteken. Boken är hippare än någonsin och det finns mycket biblioteken kan göra utan att kännas mossiga. Så häng på, uppmanade hon.

Du kan läsa mer om skönlitteratur och berättande i senaste numret av Framsidan och här på framsidan.net hittar du en artikel om en ny utbildning om skönlitteraturens betydelse på biblioteken.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet