Debutantpris till Augustpristagare

BORÅS Borås Tidnings debutantpris 2012 gick till Tomas Bannerhed för romanen Korparna. I fjol tilldelades han Augustpriset i den skönlitterära klassen för samma roman.

– Vad har jag ställt till med, undrar en chockad och lycklig vinnare när han i går kväll fick motta debutantpriset inför en fullsatt salong på Borås teater.

Tomas Bannerhed jobbade i tio år med romanen Korparna och trodde aldrig själv att den skulle bli utgiven.

– Jag tycker själv att den är lite bonnig, men jag har grävt där jag står och lagt ner stor möda. Jag är en envis jävel och det är oändligt ärofullt och glädjande att boken har fått pris två gånger. Det har varit mödan värt, konstaterar han.

Bild på de nominerade författarna för Borås Tidnings debutantpris

De fem nominerade författarna presenterade sig själv och sina romaner i ett avslappnat samtal med Lena Kvist, Borås Tidnings kulturchef och ordförande i debutantprisjuryn. Från vänster: Tomas Bannerhed, Naima Chahboun, Kristofer Ahlström, Carolina Fredriksson, Andréas Stoopendaal och Lena Kvist. FOTO: Fredrik Swedemyr

Borås tidnings debutantpris är på 100 000 kronor och tanken är att pengarna ska ge författaren möjligheten att skriva en andra bok.

– Framförallt ger debutantpriset mig ett större litterärt självförtroende och jag kommer att våga lita på mitt framtida skrivande, säger Tomas och avslöjar att han för prispengarna kommer att bjuda familjen på ett restaurangbesök och en flaska champagne.

FAKTA

Tomas Bannerhed fick priset med motiveringen: ”För en roman som med sin tyngd och trovärdighet rör sig över gränsen mellan yttre och inre landskap och med sagoton och saklighet öppnar sig mot en nära historia där utvecklingens offer ännu är oräknade.”

Romanen Korparna handlar om en pojke i en småländsk lantbrukarfamilj på 1970-talet. Författaren själv växte upp i Småland men bor sedan många år i Stockholm.

Borås Tidnings debutantpris har delats ut årligen sedan 2001.

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet