Nytt bibliotekspris

GÖTEBORG För att uppmärksamma skönlitteraturen och författarprogrammen på biblioteken instiftar Kultur i Väst och Författarcentrum Väst nu priset Författarnas bästa bibliotek.

– Det finns skäl att uppmuntra de bibliotek som har en bredd i sitt programutbud, menar Kennet Klemets, föfattarförmedlare på Författarcentrum Väst och får medhåll av Gunnar Südow, konsulent litteratur på Kultur i Väst.

– En förhoppning med priset är att biblioteken skaffar sig en medveten syn på det skönlitterära arbetet och förlängningen förhoppningsvis inrättar fler tjänster som sysslar enbart med skönlitteratur för vuxna och programverksamhet.

Medvetna val

Författarcentrum Väst har i uppdrag att sprida litteratur i samhället och då också uppmärksamma mindre kända författare. I sitt jobb som författareförmedlare har Kennet Klemets på senare tid uppmärksammat att det är viktigt för biblioteken med en stor publik och att de i allt högre grad bokar de mest kända författarna.

– Biblioteken är naturligtvis fria att boka vem de vill, men det är en väldigt liten krets av författare som får otroligt mycket uppmärksamhet och det är inte alls självklart att de är de bästa. Priset är ett sätt att tydliggöra detta faktum.

– En stor publik är ju inte alltid lika med succé, tillägger Gunnar Südow. Det är det som gör priset spännande, att biblioteken förhoppningsvis blir medvetna om hur de planerar sin programverksamhet och vad de vill med den.

En stor, en liten

När biblioteken bokar ett författarframträdande av Författarcentrum Väst kan de välja ett längre där de betalar för ett framträdande upp till två timmar och ett kortare där de betalar för ett framträdande upp till 15 minuter.

FAKTA

Sista dag för att nominera ett bibliotek till Författarnas bästa bibliotek 2012 är den 1 september.

Vem som helst får nominera och det går att nominera sitt eget bibliotek.

Juryn består av representanter från Författarcentrum Väst och Kultur i Väst.

Prisutdelning sker på Bibliotekscenen på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg under hösten 2012.

– Vi kallar det för en stor och en liten och vår förhoppning är att biblioteket bokar en författare som läser lite längre och en som läser lite kortare. Och gärna en mer känd författare som ger ljus åt en lite mindre känd, säger Kennet.

Det är det sammanlagda arvodet för dessa båda bokningsvarianter som också är priset till det vinnande biblioteket.

– Med resor motsvarar det ungefär 10 000 kronor, tillägger Gunnar. Och det vinnande biblioteket får en gratis helkväll!

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet