Ny kulturchef för Västra Götalandsregionen

GÖTEBORG Västra Götalandsregionen kommer att få en ny kulturchef. På onsdagen blev det klart att Claes Rydberg lämnar tjänsten som kulturchef med omedelbar verkan.

Bild på Clas Rydberg

Claes Rydberg lämnar posten som kulturchef i Västra Götalandsregionen på grund av bristande förtroende.

– Motivet är att jag inte ser några möjligheter till ett fortsatt samarbete. Mitt beslut kommer efter noga övervägande och efter avstämning med kulturnämndens presidium. Vi kan konstatera att vi saknar förtroende för Claes Rydberg, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin i ett pressmeddelande.

– Från kulturnämndens sida har vi inte förtroende för att Claes Rydberg kan genomföra den kulturpolitik som kulturnämnden och regionfullmäktige har fattat beslut om, säger nämndens ordförande Alex Bergström (S).

Regiondirektören meddelade samtidigt att Sture Carlsson tillträder som tillförordnad kulturchef för Västra Götalandsregionen. Sture Carlsson har lång erfarenhet av arbete inom kulturområdet och har tidigare arbetat för Västra Götalandsregionen som chef för Göteborgs symfoniker och Göteborgs konserthus.

– Jag har ett stort förtroende för Sture Carlsson både som ledare och för hans kunnande. Sture kommer med sina erfarenheter och stora kontaktnät också att vara en stor tillgång i rekryteringsarbetet när vi nu söker en ny kulturchef, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Sture Carlsson tillträder tjänsten som tillförordnad kulturchef den 15 oktober. Sture Carlssons förordnande varar som längst fram till den 30 juni 2013 då en ny kulturchef förväntas vara utsedd. I biblioteksvärlden har Claes Rydberg tidigare blivit kritiserad för sin syn på bibliotek och bibliotekarier. Han skrev bland annat ett kåseri i Framsidan som väckte en del starka reaktioner. I en kommentar bad han sedemera om ursäkt och beklagade en del olyckliga formuleringar. ”…[T]värtom var min text ett försök att hylla en institution och en yrkeskår som jag värderar mycket högt.”, skrev Claes Rydberg.

 

Läs Claes Rydbergs kåseri och kommentarerna här

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet