Tankar blir till ord på Älvstrandens bibliotek

GÖTEBORG Författaren Susanne Holmgren ger elever nycklar till skrivandet under en workshop på Älvstrandens bibliotek. Det är ett led i en större skrivartävling för regionens gymnasieungdomar i samband med att Forum för poesi och prosa firar tio år.

– Okej. Edith är 45 årig bitter och arg jorunalist med rosa hår som hon skäms för. Hon har ingen familj och bor i en villa i Stockholmstrakten. Hon hatar katter, men gillar att spela golf och fiska. Hon är transperson och hemligt förälskad.

Bild på Susanna Holmgren

Susanne Holmgren håller i en workshop i skrivande på Älvstrandens bibliotek för gymnasielever. Hon ger tips och ingångar till hur man kan komma igång med sitt skrivande. Foto: Fredrik Svedemyr

Det är skrivarworkshop på Älvstrandens bibliotek på Lindholmen i Göteborg och författaren Susanne Holmgren summerar den fiktiva karaktären Edith som eleverna i klass NA2E från Polhemsgymnasiet just skapat. Eleverna sitter utspridda kring ett antal bord i ett av bibliotekets mötesrum. Susanne har tidigare gått genom bokens tillkomstkedja från idé till tryckt bok. Nu ger hon elverna verktyg för att kunna skapa egna texter, lappar med färdiga miljöer, som mitt stökiga rum och fiktiva personer.

– Ett sätt att komma igång med sitt skrivande är att bygga upp ett persongalleri och sätta dessa personerna i en miljö eller händelse, säger hon.

Tankar som när demokratin

Kring ett av borden sitter Erik Waser och några av hans klasskompisar och filar på en händelse utifrån den nyss skapade personen Edith.

Bild från skrivarworkshop på Älvstrandens bibliotek

Lucas Ravens, Andreea Riscu, Ellen Helsén, Erik Waser och Sofia Kronberg från NA2E på Polhemsgymnasiet skriver utifrån fiktiva personer och rum . Foto: Fredrik Svedemyr

– Det är kul att sitta tillsammans så här och dela åsikter. Det är bra, säger han.

Att hitta nycklarna eller ingångarna till skrivandet kan möjligen vara en början till ett blivande författarskap. Men oavsett för vem eller varför en skriver kan det finnas ett värde i att bara formulera sig.

– Det är liksom ett skönt sätt att bearbeta sina tankar, säger Ellen Helsén.

Från någon slags bredare horisont har också skrivandet en demokratisk dimension som handlar om möjligheten att uttrycka sig och kunna ta plats i det offentliga samtalet.

– Jag ser skrivandet dels som något personligt, att hitta en lust att uttrycka sig och få utlopp för allt det där som finns inom en. Men sedan har det också ett större perspektiv som handlar om att skriva, våga tala och ta plats i samhället som har en mer demokratisk aspekt, säger Susanne Holmgren.

Workshop på Älvstrandens bibliotek

Karin Wessman på Älvstrandens bibliotek är med och inspirerar eleverna under workshopen. Lucas Ravens tyckte det var ett kul upplägg som gav bra idéer. Foto: Fredrik Svedemyr

Lustfyllt skrivande

Dagens workshop är ett samarbete mellan Älvstrandens bibliotek och Forum för poesi och prosa. I samband med sitt tioårsfirande lanserade Forum för poesi och prosa i höstas skrivartävlingen Jag skriver i dina ord, som är öppen för alla gymnasieelever i Västra Götaland. Startskottet gick i oktober när textförfattaren och musikern Petter gästade fem olika platser i regionen, där en av platserna var Lindholmen. I samband med tävlingen arrangerar man även en rad författarbesök och inte minst skrivarworkshops, för att främja det skrivna ordet.

– Här kan eleverna låta allt flöda och vara kreativa i sitt skrivande utan att det bedöms. Det blir mer nöje än nytta och det tror jag de tycker är befriande, säger Karin Wessman, bibliotekarie på Älvstrandens bibliotek.

Biblioteket är ett kombinerat folk- och skolbibliotek och är en viktig arena för lärande och inspiration. Dagens workshop är ett exempel på hur biblioteket genom olika former av samarbete kan bidra till att stärka eleverna i deras tillvaro.

– Den verksamheten de genom åren har byggt upp här betyder mycket för eleverna. Här finns duktig personal och vi har ett bra samarbete. Biblioteket har en viktig funktion för elevernas språkutveckling och kunskapsinhämtning. Utan biblioteket skulle inte skolan fungera, säger Anna Andersson Åkerblom, studiehandledare för klass NA2E på Polhemsgymnasiet.

Susannes ”kom igång”-tips

  • Bli en vardagsspion. Observera din omgivning och tjuvlyssna. Vardagen bjuder på många bra ingångar.
  • Skapa ett persongalleri
  • Sätt in dina personer i en miljö eller händelse
  • Hitta en konflikt

Skriv mer
Går du i gymnasiet och vill delta i skrivartävlingen Jag skriver i dina ord. Mer information om tävlingen och andra kringarrangemang hittar du på Forum för poesi och prosa

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet