Prisad samverkan

Prisad samverkan

Stenungsunds bibliotek och Kulturhuset Fregatten har i snart ett år levt med uppmärksamheten kring att ha utsetts till Författarnas bästa bibliotek 2017.

– Vi har jobbat med dialog och samverkan med olika aktörer i 25 år och priset är ett kvitto på att vi jobbar rätt, säger Inger Thorsen, bibliotekschef i Stenungsunds kommun.

Det är lätt för invånare i Stenungsund att ha vägarna förbi Kulturhuset Fregatten. Med sitt centrala läge är det många som slinker in för en kopp kaffe eller för att ta del av en av alla programpunkter som erbjuds i huset eller på den öppna caféscenen innanför entrén i foajén. På caféscenen kan kulturskolan uppträda eller studieförbund visa upp sin verksamhet, här arrangeras soppteater och författarframträdande och föredrag. Här är det bara att slå sig ner och för besökaren blir scenen både en mötesplats, ett café och ett enkelt sätt att möta evenemang.

– Caféscenen är en ny, fast scen som gör att det har blivit lättare att arrangera mindre författarevent och mer informella caféprogram, säger Inger Thorsen.

Samverkan

Eftersom biblioteket ligger i ett kulturhus med era olika verksamheter är, menar Inger Thorsen, samarbete över gränserna en av framgångsfaktorerna i planeringen av programutbudet. Kulturhusets programgrupp är en samverkan mellan bibliotek, kultursamordnare och lokala aktörer i huset som till exempel studieförbund och föreningar. Till och med caféet i anslutning till caféscenen samverkar och arrangerar lämplig förtäring till olika event.

– Vi har helt enkelt hittat en modell för att skapa programverksamhet som passar vårt hus. Jag tror vi är duktiga på att fånga upp människors intresse och önskningar, och det viktigaste med vår programverksamhet är kommunikation och samverkan med besökare, läsklubbar och föreningar, säger hon och berättar om program med såväl internationella, nationella som lokala författarbesök.

– Besökaren bryr sig ju inte om vem som arrangerar, om det är biblioteket, kulturkontoret eller ett studieförbund. Här i huset ingår allt i samma programutbud och det är det samlade utbud publiken möter. En win-win-situation där biblioteket har tillgång till teknik som ljus, ljud och scenutrymme, och dessutom många aktörer att samverka med, säger Inger Thorsen.

Bokens dag

När biblioteket och Kulturhuset Fregatten fick priset skapades en ny tradition att varje höst arrangera en Bokens dag på kulturhuset. Ett samverkansprojekt där biblioteket och kultursamordnare tillsammans med lokala studieförbund arrangerar evenemang för olika målgrupper. En heldag med workshops, bokbord och författarbesök för alla åldrar.

– Det är andra gången i höst vi arrangerar Bokens dag. En dag där vi försöker koncentrera mycket litterärt i samma event och skapa ett intressant program som är angeläget för våra besökare, säger kultursamordnare Kajsa Finn och berättar att en del av dagen i år handlar om att verkställa priset av utnämningen Författarnas bästa bibliotek.

– Vinnaren får ju två författarbesök bestående av en lång och en kort uppläsning. Den långa kommer i år att vara författaren Emmy Abrahamsson, den korta är Sara Granér som kommer att läsa poesi från sin senaste bok.

– Biblioteket valde Emmy Abrahamsson utifrån vilken författare för en yngre målgrupp som haft flest reservationerpå sina böcker, berättar hon vidare. Och nu läser de henne i bibliotekets läsklubb och de kommer att få en egen träff med henne när hon är här.

– Olika författare har olika målgrupp och den här dagen finns något för alla, säger bibliotekarie Maria Rådberg. Och, tillägger hon, vi har bokat illustratören Henrik Jonson att hålla en workshop för unga vuxna. Han är ju oerhört populäroch högaktuell nu när bokserien PAX avslutas.

FAKTA

Författarcentrum Väst och Kultur i Väst delar varje år ut priset Författarnas bästa bibliotek till ett bibliotek i Västra Götaland som under året visat självständighet och mod i sina bokningar av författare. Vinnaren får två författarbesök – en lång och en kort uppläsning.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet