Sticka världens största bibliotekshalsduk!

Sticka världens största bibliotekshalsduk!

Uppmaningen kommer från Torslanda bibliotek i Göteborg. Där hade man garn över från andra projekt. Så istället för att slänga hoppas man nu på att besökarna ska sticka världens längsta halsduk.

– Det här är så roligt! Vilken idé! Garnets kvalitet är så härligt och färgerna så vackra. Jag gillar att det är en gemensam aktivitet, även om man utför den själv är det ett grupparbete. Den har vuxit sedan jag var här och stickade för ett par dagar sedan, berättar besökaren Birgit Allard.

Idén kom från bibliotekarien Klara März, som inspirerats av ett besök på Lidköpings bibliotek. Konceptet stickcafé och bibliotek är inget nytt, men ligger helt i linje med vad man vill och ska göra på biblioteket.

– Vi vill skapa aktiviteter där besökarna själva får vara med och göra grejer. Det här är jätteroligt.

På en hylla intill bordet med stickningen har man ställt upp flera inspirerande stickböcker och man har redan haft besökare som aldrig har stickat tidigare och som har blivit jättesugna på att börja. När noll27 besöker Torslanda bibliotek har halsduken blivit 30-40 centimeter lång, den är stickad i olika färger med räta maskor.

– Jag tror inte att någon av oss anställda vet hur man gör en avig maska, så vi håller oss nog på den här nivån, skrattar Ulrika Samuelsson.

Man kommer att låta garnpåsen och stickningen ligga framme på bordet så länge det finns garn. När den är färdig kommer den att hängas upp på någon av väggarna. Och förhoppningen är ju att den ska bli väldigt lång.

– Vi skojar om att vi ska försöka slå något rekord, men vi får se vad vi landar. Vi har en riktigt lång vägg, där hoppas vi att vi ska kunna hänga den när den är klar, säger Ulrika Samulesson och stickar ett par varv.

Author Description

Anneli Abrahamsson

journalist, anneli.abrahamsson@vgregion.se 072 253 97 23

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet