Utblick – Literaturhaus Hamburg

Utblick – Literaturhaus  Hamburg

De flesta litteraturhus har vuxna som huvudsaklig målgrupp, men på Literaturhaus Hamburg finns också Junges Literaturhaus, Julit.

– Vi har regelbundna uppläsningar och ett par programserier för barn och unga mellan fem och 25 år, berättar Carolina Löher, kommunikatör Literaturhaus Hamburg.

Literaturhaus Hamburg huserar i en vit villa från slutet av 1800-talet. Villan ligger inklämd mellan två betydligt modernare hus i det fashionabla området Schwanenwik. Förutom den litterära verksamheten huserar ett café, en restaurang och en bokhandel i huset vars interiör varsamt har restaurerats och fått behålla sin ursprungliga prägel.

– Vi har våra författarmöten i restaurangen så det krävs en del planering, men atmosfären i restaurangen är viktig. Litteraturhuset ska ge en känsla av fest, du ska kunna ta ett glas vin och prata med författare, redaktörer och andra som är intresserade av litteratur, säger Carolina Löher.

– Fast när det gäller Julit räcker det om det ger en känsla av fest och ett sammanhang, tillägger Katrin Weiland, ansvarig för programverksamheten barn- och unga på Junges Literaturhaus Hamburg.

Julit

Kulturell oas Literaturhaus Hamburg finns i en magnifik villa på Schwanenwik 38, alldeles vid grönområdet runt sjön Alster.

När litteraturhuset började med sin barn- och ungdomsverksamhet för snart 30 år sedan sjöd huset av liv på eftermiddagar och helger. Men när skolsystemet i Hamburg förändrade undervisningstiden till heldagar för eleverna, har Julit får rikta in sitt arbete på ett närmre samarbete med skolan.

– Det är helt klart annorlunda nu när vi tar emot två skolklasser varje förmiddag. Kanske når vi fler barn, men vi når inte hela familjer längre, säger Katrin Weiland. Julit erbjuder läsprogram och skrivarverkstäder för barn och unga där Spass mit büchern, Kul med böcker, har funnits med sedan start. Det är ett populärt evenemang för barn mellan fem och tio år där uppläsningar kan varvas med teater- eller musikföreställningar.

– Evenemanget är väldigt populärt och här samarbetar vi med Zentralbibliothek Hamburg, och ibland med någon teater, och samlar barnen där det finns plats. Det blir snabbt trångt här på litteraturhuset med alla barn, ler Katrin Weiland.

Ett av de mer omtalade projekten är ett program som heter Gedankenflieger, Tankeflygare. Det handlar om filosofi för barn mellan åtta och tio år och där pedagogen som leder samtalet är utbildad att prata existentiella frågor med barn. Pedagogen följer alltid samma process och utgår från en speciell bilderbok som är framtagen för ändamålet.

– Programmet har funnits i åtta år, är mycket populärt och är ofta ute på turné runt om i regionen, säger Katrin Weiland.

Skrivarworkshops

Förutom ytterligare program där litteratur och läsning är i fokus, erbjuder Julit två skrivarverkstäder. Schreiblabor är en skrivarverkstad för talangfulla unga författare i åldrarna 14–25 år. Här erbjuds ungdomarna vid tio tillfällen handledning av professionella författare.

– Vi har haft kursen sedan 2006 så en del av dem är utgivna författare nu, ler Katrin Weiland och tillägger att det är lika viktigt för kursdeltagarna att träffa likasinnade och diskutera text, som att bli handledda av en professionell författare.

Den andra skrivarverkstaden är av ett helt annat slag. I projektet Schulhausroman finns en etablerad författare ute i klassrummen i stadsdelar med stor andel immigranter. Författaren hjälper klassen med elever mellan 12 och 18 år att skriva en kollektiv roman som sedan högtidligt publiceras med en uppläsning på litteraturhuset.

– För många är det första gången de lämnar sitt bostads- område när de kommer hit, och de undrar om det fortfarande är i Hamburg, säger Katrin Weiland och berättar att litteraturhuset just nu söker nya medel för ett nytt läsprojekt för unga immigranter.

– Jag hoppas att Junges Literaturhaus i Hamburg kan erbjuda fler öppna evenemang i framtiden. Det är trevligt att arbeta med skolor, men …, säger Katrin Weiland utan att avsluta meningen.

FAKTA

Ett litteraturhus kan kort beskrivas som en mötesplats för litterär och kulturell spridning och för offentliga debatter. De har sitt ursprung i Tyskland där det första litteraturhuset öppnade i Berlin 1986. Nu finns det fjorton litteraturhus i Tyskland, Österrike och Schweiz, alla i det gemensamma nätverket Netzwerk der Literaturhäuser.

Literaturhaus Hamburg finansieras av staden Hamburg och av stiftelsen Die Zeit.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet