Sommarkollo vill få unga att reflektera

Sommarkollo vill få unga att reflektera

Skapa – sommarkollo för text, bild och form. Så heter det kollo som Nätverkstan Kulturtidskrifter nu anordnar för första gången. Tanken är att få unga att tänka, reflektera och skapa. Men också att visa dem möjligheterna med kulturtidskrifter.

– Det ska bli jättekul! Vi har inte hittat de här formerna med att jobba mot unga förrän nu och det känns jättespännande, säger Helena Persson, ansvarig för marknadsföring, på Nätverkstan Kulturtidskrifter.

Sommarkollot bygger på två tidigare projekt som Nätverkstan drivit tillsammans med föreningen Skepsis, Read och
Read/Write, som riktade sig mot ungdomar. De handlade både om att läsa texter ur kulturtidskrifter, att närma sig längre artiklar och reflektera över dem, men också att själva skriva och pröva sina argument.
Sommarkollot blir en fortsättning på de projekteten, där deltagarna kommer att jobba tillsammans som en redaktion.

– Nu ska vi från ax till limpa göra en tidning. Det är läsning, skrivande, intervjuer, vi kopplar på bild och form, vi ska också hinna med tryck och ha en release, säger Helena.

Intensiva dygn i Värmland

Allt detta kommer gå av stapeln på Gunnerudsgården i Östra Ämtervik i Värmland, under fyra dygn i slutet av juni. Deltagarna kommer att vara runt tio ungdomar mellan 16 och 18 år från både Göteborg och Värmland. De ska bland annat besöka Alma Löv Museum of Unexpected Art, och prova på trycktekniken risografi på Färglabbet. De kommer också att delta i flera workshops, göra studiebesök och slutligen förvandla alla sina upplevelser till en tidskrift. Meningen är också att skapa en trygg grupp, där alla vågar tänka och uttrycka sig.

– Vi vill ju så klart att de kommer närmre text. Att det inte ska vara så långt steg att sätta sig och läsa. Att kunna reflektera, att hitta ett eget språk. Det kan du lära dig i en mindre grupp, om du får tänka högt, pröva argument och också ändra dig, det behöver inte vara så allvarligt.

– Och då kan du få göra det här på en trygg plats tillsammans med andra som inte bara försvinner en timme senare. Att vi skapar en plats där det är ok att argumentera, prata, analysera, fråga.

Att använda sig av andra medier, som foto, färg och form och bild, kan också vara ett sätt att närma sig texten menar Helena.

– För mig som kommer från musikhållet är det jätteviktigt att ta till andra medier för att jag överhuvudtaget ska ta mig in i text. Så jag hoppas ju på de synergieffekterna för ungdomarna. Det måste inte vara att alla ska skriva hela veckan, då kan den personen fotografera eller prova på tryck, så att alla får testa lite av allt.

Vill säkra en återväxt

Nätverkstans arbete med ungdomar handlar också om att säkra en slags återväxt av både läsare och skribenter, för framtida kulturtidskrifter.

– Det springer ju ur att vi vet att ungdomar kommer i väldigt lite kontakt med kulturtidskrifter och längre texter överhuvudtaget.

Nu har Helena förhoppningar om att sommarkollot så småningom kan återkomma i en eller annan form.

– Det som är roligt är ju att få människor att tänka själva, att analysera själva. Genom ett sådant här kollo kan de få   göra det på en massa olika sätt och hitta en form som passar just dem, säger hon engagerat.

– För om vi inte får lära oss att pröva argument, lära oss att argumentera, tänka, analysera, hur ska vi då kunna leva tillsammans på ett bra sätt? Det är en demokratisk fråga.

Author Description

Evelina Westergren

Evelina Westergren, Journalist
evelina.westergren@noll27.se
0700-81 65 71

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet