Poeten tar plats i Alingsås

Poeten tar plats i Alingsås

I Nolhaga park i Alingsås pågår ett projekt som sätter poesin i en oväntad miljö. I grönskan bakom Nolhaga slott finns Poetens plats – en dikt i parken som är specialskriven just för den platsen.

Poetens plats började som ett samarbete mellan Kulturföreningen Tornet i Alingsås och Stockholms kulturhus runt år 2010. Från början kom det nyskrivna dikter av samtidspoeter en gång i månaden till Poetens plats i Nolhaga park. Så småningom tog Alingsås kulturhus över projektet och sedan 2012 har det formen som det har idag.

– Vi kallar det för en diktstafett. Det innebär att en gång i halvåret, vårdagjämning och höstdagjämning, byter vi dikt vid Nolhaga park. Då kommer en poet hit och läser upp sin nyskrivna dikt och poeten väljer sedan vem som ska skriva nästa dikt, berättar Christer Boberg, bibliotekarie och en av de som driver Poetens plats.

Kan så ett frö av intresse

Att dikten finns i parkmiljön är en stor del av konceptet, men att poeterna själva väljer vem som skriver nästa dikt är också viktigt menar Christer. Det gör att man får ett tvärsnitt genom samtidspoesin. Placeringen av dikten i parken hoppas man ska leda till att fler läser den och att det kan så ett frö av intresse.

– Poetens plats kanske kan göra poesin mer lättåtkomlig? Den finns där mitt i parken, tillgänglig för alla, säger Ida Morin, bibliotekarie som också arbetar med Poetens plats.

Christer håller med, han ser det som ett läs- och skrivfrämjande projekt.

– Just det där att man kan stöta på något lite oväntat, på en oväntad plats. Det kan stämma till eftertanke och göra en intresserad av poeten eller poesi, det behöver inte vara svårare än så. Det är ingen som tvingar det på en, det bara är där.

Uppskattat bland poeterna

Bland de poeter som fått uppdraget har det varit väldigt uppskattat. Uppdraget går ut på att, mot ett arvode, skriva en dikt som anknyter till temat plats. Platsen behöver inte vara Alingsås och under åren har dikterna handlat om allt från ödehus till lägenhetssituationen i Malmö.

– Nu senast handlade poeten Mona Monasars dikt om språket som en plats. Under årens lopp har det varit en del politisk poesi, berättar Christer.

I år har Poetens plats funnits som diktstafett i tio år. Både Ida och Christer tycker att konceptet är klockrent, det driver nästan sig själv tycker de. En idé för framtiden är att på något sätt samla alla de dikter som har skrivits till Poetens plats.

Behöver inte anordna en festival

Poeterna som fått uppdraget har visat stort intresse, men responsen från alingsåsarna har hittills varit blygsam. Det kan också bero på att de som uppskattar Poetens plats inte gör så mycket väsen av sig, resonerar Ida.

– De som kommer på uppläsningarna är jätteglada och det är tydligt att de tycker att det är viktigt. Jag tror att det kanske uppskattas mer i det tysta, säger hon.

Christer tycker att det är roligt att Alingsås kan erbjuda något som rör poesi.

– Man behöver inte anordna en festival eller en mässa – det här är ett enkelt, snyggt koncept som ändå går fram, konstaterar han.

FAKTA

Några av de poeter som hittills har skrivit dikter till Poetens plats är Kennet Klemets, Pamela Jaskoviak, Sara Sarabi, Beata Berggren, Jörgen Lind, Namdar Nasser och Jila Mossaed.

Bild ovan: Mona Monsar, poet som under 2022 har skrivit en dikt till Poetens plats

Foto: Rose-Marie Törnqvist

 

Author Description

annsofie andersson

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet