Gamla och nya böcker

Skyltfönster med böcker Barnens bokhandelI Barnens Bokhandel i Simrishamn hittar du allt från Ellen Strömbergs Vi skulle ju bara cykla förbi, till förstautgåvan av Boken om Pippi Långstrump och Wahlströms ungdomsböcker i långa rader.

Barnens Bokhandel var den första specialbokhandeln för barn när den startade i Stockholm 1977. Numera finns den bara
i centrala Simrishamn på Österlen i Skåne, och förmodligen är det den enda bokhandeln i Sverige med både nya och gamla barn- och ungdomsböcker.

– Ibland är någon på jakt efter en särskild bok och då kan det ibland bli en ny, och ibland en gammal. Butiken fungerar som vilket antikvariat eller bokhandel som helst, säger Hanna Ottersten som 2020 tog över butiken efter Marianne von Baumgarten-Lindberg.

Antikvariat

Barnens Bokhandel ligger en halvtrappa upp med ett stort skyltfönster ut mot gatan. Innanför dörrarna möts man av färgglada kalasgrejer i form av träleksaker, pussel, gosedjur, böcker för de allra minsta och en avdelning med nyare böcker för både yngre och äldre barn. Antikvariatsdelen ligger längre in i butiken och består av välfyllda bokhyllor längs väggarna, serietidningar i backar och en skön läsfåtölj att sjunka ner i. Bredvid läsfåtöljen finns kanske antikvariatets mesta nostalgihylla där Wahlströms ungdomsböcker breder ut sig med sina bekanta röda och gröna bokryggar. Vill man inte läsa dem på plats, kan man få en hel hög med böcker med sig hem för bara några tior.

– Det finns de som istället för att köpa en ny bok till barnet, köper kanske tio av de här, säger Hanna.

Bredvid hyllan med Kitty och Biggles står ett vitrinskåp, låst med hänglås och med antikvariatets äldsta och mest värdefulla böcker. Genom glaset ser jag bland annat Pippi Långstrump i Söderhavet, några böcker av Elsa Beskow och antikvariatets för tillfället mest värdefulla bok: Nalleresan av Solveig von Schoultz.

– Det är en förstautgåva och det är Tove Jansson som har illustrerat den. Det är den dyraste i butiken. Jag har en kund som brukar komma in och nosa på den ibland. Det är mycket nörderi i detta, en del kännare är beredda att betala hur mycket som helst för en bok, medan andra betalar för nostalgin, säger Hanna och berättar om en finlandssvenska som för ett tag sedan köpte Tove Janssons Vem ska trösta Knyttet för åttahundra kronor utan att blinka.

– För henne handlade det nog mycket om nostalgi. Det var en förstautgåva men boken var lite skadad så hon fick den billigt.

Fördelen med att vara en barnbokhandel med både gamla och nya böcker, menar Hanna, är att det finns alternativ för alla.

– Många far- och morföräldrar kommer in och vill ha råd om böcker att ge bort, och man kanske inte köper en förstautgåva till en treåring. Så vill du inte betala några tusenlappar för Nalleresan eller några hundralappar för Pippi i Söderhavet, finns många av dem också i nytryck.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet