HALLÅ DÄR….

LäsambassadörFörfattaren och kulturskribenten Nioosha Shams är Sveriges sjätte läsambassadör. Sedan utnämningen i september 2022 har vi sett och hört henne prata om sitt uppdrag i många sammanhang, men hur tycker hon arbetet som läsambassadör är? Noll27 ringde upp henne för några snabba frågor.

Vad har du gjort sedan utnämningen?

– Förutom att samla information och sätta mig in i branschen, har jag satt ihop ett ungdomsråd som består av nio 15-åringar från tre skolor i Stockholm. Jag riktar mig ju till ungdomarna och det är viktigt för mig att jobba tillsammans med dem. De är de sakkunniga för mig.

– Det bästa med att vara läsambassadör är att träffa alla unga. De inspirerar mig så otroligt mycket.

Hur jobbar du med ungdomarna?

– Mest vill jag höra deras tankar kring läsning och skrivande, och så håller jag i skrivworkshops. Att skriva tillsammans tycker jag är ett bra sätt att närma sig både till varandra och till litteraturen.

Hur kommer vi andra att märka ditt och ungdomsrådets arbete framöver?

– Vi kommer att synas och höras på en massa olika sätt. Bland annat kommer vi att vara en del av evenemang på bibliotek runt om i landet, vi kommer att ha skrivarworkshops och delta på konferenser, vi kommer att höras i en podd framöver och vi kommer att ha ett seminarium i riksdagen i maj.

– Jag hoppas ju att vårt arbete tillsammans ska sprida ringar på vattnet, att ungdomarna blir som egna läsambassadörer. Jag tänker att de kommer att vara väldigt bra på att få andra unga att lyssna på dem, för även om jag är ganska ung så är de yngre…

Du har sagt att du vill höja statusen på ungdomsboken. Varför det?

– Ungdomsboken syns sällan i litteratursammanhang, får sällan priser eller blir recenserade på kultursidorna vilket blir dubbla budskap när man samtidigt försöker få ungdomar att läsa.

– Många unga jag möter läser ungdomsböcker och jag tycker den är ett bra sätt att komma in i litteraturen. Framförallt för de som inte är så läsvana.

Du har också sagt att du vill fokusera på modersmål och flerspråkighet under din tid som läsambassadör.

– Jag möter många unga som läser på sina modersmål men som inte ser det som riktig läsning. Jag vill stärka ungdomarna i deras syn på sitt modersmål och jag vill peppa dem att skriva och läsa på sitt modersmål. Att det är lika okej att blanda svenska med arabiska eller somaliska,
som med engelska eller franska.

– Det är också ett sätt för föräldrar som inte läser på svenska att möta sina barn genom litteraturen.

Vad hoppas du att du har åstadkommit när du lämnar ditt uppdrag 2024?

– Att jag har kunnat få åtminstone några ungdomar att läsa mer, och att fler blir stolta över sitt modersmål.

FAKTA

Nioosha Shams är 26 år.
Debuterade 2020 med ungdomsboken Om det regnar i Ahvaz.
Är utbildad på Biskop Arnös författarskola.
Har jobbat som lärare i skrivande på folkhögskola och är kulturskribent i Aftonbladet.
Kulturrådet inrättade sin första läsambassadör 2011. Uppdraget är vanligtvis två år.
I uppdraget som läsambassadör ingår att inspirera barn och unga till läsning och vara en läsande förebild.

Bild: Susanne Kronholm

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet