Intresset för EPA lockade till läsning

tre parkerade EPA-traktorerAtt locka tonårskillar att läsa är en utmaning. I Jämtland gjorde biblioteket, skolan och kommunen gemensam sak och startade en bokcirkel. Med hjälp av intresset för EPA-traktorer fick de över 20 ungdomar att delta i EPA Book Club.

Allt började med att Britt-Inger Rörborn, bibliotekarie i Bergs kommun, blev kontaktad av Kristina Göransson, speciallärare på Fjällgymnasiet i Svenstavik.

– Hon kontaktade biblioteket i sin roll som förälder. Hon hade läst dyster forskning om att killar inte läser och undrade om vi kunde göra något tillsammans, berättar Britt-Inger.

För Britt-Inger var en sak klar från början, de skulle inte vara i bibliotekets lokaler och hennes roll som bibliotekarie skulle inte vara så framträdande.

– En föreläsare beskrev att om man aldrig har läst eller varit i kretsar som läser – att komma till ett bibliotek och träffa en bibliotekarie som tipsar om böcker, det blir så stort. Det kan jämföras med en person som besöker ett gym för första gången. Alla maskiner som man inte vet hur de fungerar och ovanan i en ny miljö, det kan kännas så obekvämt att man aldrig mer går dit.

Lockade med en morot

De kom fram till att de ville ha en bokcirkel, den skulle inte vara i bibliotekets lokaler och de skulle ha en manlig cirkelledare. Specialläraren Kristina vände sig direkt till ungdomarna och frågade vad de skulle vilja ha som belöning för att läsa några böcker. Det visade sig att de ville ha besök av en influencer som heter Felix Eriksson, vars inlägg kretsar mycket kring bilar och motorintresse.

– Det blev en morot att se fram emot. Det ledde också till att vi hittade Pär Sahlins böcker om EPA-gänget i Sävaträsk och att han blev vår cirkelledare, berättar Britt-Inger.

Finansieringen ordnades via en pott där man kan ansöka om pengar till projekt utanför den ordinarie biblioteksverksamheten. Bergs kommun sponsrade också projektet på olika sätt.

En oväntad bonus

EPA Book Club pågick under våren 2022 och ungdomarna läste fyra av Pär Sahlins böcker om Sävaträsk. Träffarna låg i anslutning till skoldagens slut och höll till i gymnasieskolans lokaler. Vid varje träff bjöds det på både pizza, läsk och glass.

– Det var inget hälsotema direkt, men vi ville att det skulle kännas trevligt att gå dit, konstaterar Britt-Inger.

En bonus med EPA Book Club var att det blev ett utbyte mellan ungdomarna och bokcirkelledaren. Författaren Pär Sahlin var genuint intresserade av ungdomarnas historier från EPA-världen och fick material och inspiration till sin nya bok.

– Vi känner oss så hedrade över att i början av hans femte bok i serien Sävaträsk står det att den är skriven till ungdomarna på EPA Book Club i Svenstavik, berättar Britt-Inger.

EPA Book Club blir ett koncept

EPA Book Club avslutades i juni 2022 med att influencern Felix Eriksson besökte Svenstavik. Just nu jobbar projektledarna bakom EPA Book Club tillsammans med författaren Pär Sahlin och bokförlaget Hegas med att sätta ihop ett utbildningspaket. Ambitionen är att paketera EPA Book Club konceptet på ett lätthanterligt sätt, så att lärare och andra intresserade kan använda metoden då de startar bokcirklar för ungdomar. Hela poängen med EPA Book Club var att locka fler ungdomar till läsning, men om det blev så är svårt att bevisa.

– Min känsla är ändå att några av dem fick sin första upplevelse om att läsning kan vara trevligt. Att läsa böcker gör att man får tankar och man kan känna igen sig. Det tror jag är ett genombrott – att man kan använda böcker och läsning i sitt
eget liv, säger Britt-Inger.

Britt-Ingers råd till den som vill starta en bokcirkel för ungdomar:
1. Hitta en lärare du jobbar bra med. »Min erfarenhet är att det kan vara svårt att få till ett samarbete, lärarna har fullt upp och mycket att göra. Om du hittar någon du klickar med och som kan ge ett projekt tid, blir samarbetet mellan skola och bibliotek väldigt bra«.
2. Lyft blicken från biblioteksrummet och dig själv. »Lyft blicken från biblioteksrummet och ta dig närmare ungdomarnas värld, i alla fall till en början. Tänk till om gruppen du vill lässtimulera, vilka förebilder kan gruppen ha, i vilken miljö kan man tänka sig de känner sig mest bekväm? Kanske inte biblioteket?«.
3. Tänk vuxenbokcirkel. »Fokusera på att ha det socialt och trevligt när ni ska prata om det ni läst. Skippa att svara på frågeformulär om det som lästs. Fika, ät glass och ha kul! Och glöm inte moroten, bestäm vad ungdomarna ska få för belöning när böckerna är utlästa. Det är viktigt att ha något att se fram emot«.
4. Våga vara utanför boxen. »Vi höll oss inte alltid till våra arbetstider under EPA Book Club. I glesbygden har många långt att åka så vi skjutsade
hem ungdomarna ibland. En av gångerna skjutsade vi hem en kille och fick en visning i hans garage! Det gav oss inte
bara en upplevelse i verklighetens EPA Book Club, utan stärkte också vår trovärdighet som genuint intresserade av ungdomarnas värld utanför läsningen«.

FAKTA

• Projektet EPA Book Club var ett samarbete mellan Fjällgymnasiet i Svenstavik, biblioteken i Bergs kommun och kommunens ungdomssamordnare.
• Pågick mellan februari och juni 2022
• EPA Book Club lockade 22 ungdomar i åldrarna 13–17 år, både tjejer och killar. De deltog under tre träffar, varav en träff var digital. Varje träff var
en och en halv timme lång.
• Deltagarna läste fyra böcker av Pär Sahlin, som också var EPA Book Clubs kursledare
• EPA Book Club finansierades med hjälp av Bergs kommuns ungdomsverksamhet och Region Jämtland Härjedalens Biblioteksverksamhet Fria potten – där man kan söka bidrag för att testa nya metoder för läsfrämjande och biblioteksutveckling.

Bild: Fotonen/123RF

 

 

Author Description

annsofie andersson

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet