»På TikTok pågår ett enormt boksamtal hela tiden«

Natalia och AmandaAnvändandet av appen TikTok har varit omdiskuterat på sistone, inte minst på biblioteken. Amanda Stenberg och Natalia Tapia Pardo använder TikTok i sitt jobb som bibliotekspedagoger på TioTretton i Stockholm. För dem är appen en självklar del i det läsfrämjande arbetet.
– Jag tycker det är väldigt svårt att välja bort en sådan stor del av det som är barn och ungas bokvardag i dag – det är en enorm möjlighet, säger Natalia.

På hösten 2020 startade Amanda och Natalia ett TikTok-konto i sitt arbete på TioTretton. Pandemin hade gjort att biblioteket hade tappat besökare och det var svårt att nå ut. I frustrationen över att inte nå sin målgrupp startade de TikTok-kontot.

– Efter en vecka var vi helt fast. Vi älskade det, berättar Natalia.

Som alla organisationer har Kulturhuset Stadsteatern där TioTretton finns, en tydlig grafisk profil för webbplats och kommunikation. Men det rimmar inte alltid med TioTrettons specifika målgrupp, konstaterar Amanda.

– På TikTok finns däremot en interaktion med barn och unga som aldrig har funnits på de andra sociala medierna. Barnen kommenterar mer, diskuterar med varandra och ger tips i trådarna, säger hon.

Omdebatterad läsfrämjare

Vad som kommer att slå eller inte på TikTok är svårt att veta. I början kunde Amanda och Natalia jobba en hel dag med ett klipp som sedan fick noll intresse. Däremot fick ett inslag när de visade bibliotekets mangaböcker tusentals views, liksom ett klipp där Natalia tejpade en vuxengräns på golvet.

– För oss är TikTok också ett skyltfönster åt biblioteket. Barnen kan se hur det ser ut i lokalerna och de får ansikten på oss som jobbar här. Det blir en trygghet när de väl kommer hit, säger Amanda.

Under våren har debatten kring användningen av TikTok gått varm. Bland annat har ett par regioner förbjudit appen i sina anställdas jobbtelefoner och datorer. Amanda och Natalia är väl bekanta med diskussionen, men deras användning av TikTok sker inte på jobbtelefonen. För sociala medier använder de en tom telefon som inte är kopplad till kommunen.

– Den har varken simkort eller ett telefonnummer, bara wifi. Då finns det inget på telefonen som är kopplad till den kommunala informationen. Ibland känns det som att man får ett slentrian-nej när det gäller TikTok. Det blir lite att det som barn och unga använder säger man direkt nej till, men instagram som vuxna använder är ok, säger Natalia.

FAKTA

Amandas och Natalias bästa råd till den som vill börja jobba med TikTok
1. Tillsammans är bäst Det kan vara tungt om man är ensam på sitt bibliotek att starta ett TikTok-konto, det är roligare att ha någon att bolla med. Om inte hela arbetsgruppen är positiv är det också skönt att vara två som jobbar med det.
2. Härma! Det är inte fult att härma på Tiktok! Det finns mycket innehåll som handlar om att följa utmaningar, du behöver inte uppfinna hjulet gång på gång. Det finns ingen kronologi på Tiktok och därmed inga krav på att lägga upp hela tiden. Ibland blir det 15 klipp på en vecka, andra ett eller två klipp.
3. Tänk inte för mycket. Dämpa inte entusiasmen med för
mycket planering. Bara kör!

Bild: Märta Myrstener

Author Description

annsofie andersson

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet