Podcast engagerar och bygger relationer i Knivsta

För några år sedan omgestaltades en lokal för barn- och ungdomsverksamheten på Knivsta bibliotek. Resultatet blev ett luftig rum i lugna färger som döptes till Underlandet. När kommunens skolbarn fick önska vad de ville ha för verksamhet i lokalen föddes idén att skapa en podcast. I dag hörs barn och unga i bibliotekets egen podcast Vi hörs i Underlandet.

Att kliva in i Underlandet är som att kliva in en annan värld. Väggarna är målade i dova färger, här finns kuddar och sittplatser och en dörr som stänger ute resten av biblioteket. När rummet var klart 2019 skickade man ut en enkät till skolan för att se vad barn och unga ville använda det till. Ett av önskemålen var att göra en podcast.

– I enkäten hade barnen angett flera specialintressen. Samtidigt hade det kommit ut två väldigt fina böcker, en som handlade om vetenskap och en om regenter i Sverige. De ämnena fanns med i enkäten så vi bestämde oss för att prova att göra en podcast, säger Tove Frankow Crivellaro, barnbibliotekarie på Knivsta bibliotek.

Barn och unga skapar podden

De första avsnitten av Vi hörs i Underlandet kom ut 2021 och sedan dess har ett tjugotal spelats in. Ämnena varierar från djupdykningar i Sagan om ringen och Minecraft, till samtal om psykisk ohälsa och pyssel. Författare och experter bjuds in, men framför allt hörs barn och ungdomar i podden.

– Det är de som gör podden och som väljer vad den ska handla om. De behöver inte komma med en färdig idé utan vi ses flera gånger innan inspelningen och ringar in ämnet tillsammans, berättar Emma Bäckström, ungdomsbibliotekarie.

Podcasten startades som en del i Kulturrådets satsning Stärkta bibliotek. Den har kunnat fortsätta med Kulturrådets stöd för läs och litteraturfrämjande insatser. Just nu finns det projektmedel för året ut, men förhoppningen är att podcasten ska bli en ordinarie del av verksamheten.

Hemliga lådor lockar många

Podcasten Vi hörs i Underlandet är bara en del av allt som händer för barn och unga på biblioteket i Knivsta. Här kan man exempelvis lära sig att programmera, gå på bokcirklar och prova Shared Reading för unga. En annan aktivitet som de kan vara ensamma om i Sverige är Escaperoom – ett äventyr och mysterium som ryms i en låda.

– En medarbetare i ungdomsverksamheten på kommunen hade gjort Escaperoom i sin verksamhet. Vi undrade om man kunde göra det genom att utgå från en bok, berättar Tove.

Konceptet går ut på att barnen ska lösa ett mysterium. I en stor låda finns många olika mindre lådor och föremål som är låsta. Deltagarna har en timme på sig att lista ut hur uppgifterna ska lösas och när de har låst upp allt med hjälp av nycklar och koder är mysteriet löst.

– Nu har vi tre lådor med varsitt mysterium att lösa. En låda utgår från Lasse Maja-boken Saffransmysteriet och två har anknytning till Harry Potter-böckerna. Det har varit otroligt populärt och fick mycket större intresse än vad vi hade förväntat oss, säger Tove.

Processen är det viktigaste

För att bygga relationer med barn och unga i Knivsta har Tove och Emma bland annat arbetat med uppsökande verksamhet. Men framför allt handlar relationsbyggandet om att skapa förtroende.

– Barn och unga måste känna förtroende för oss, att vi lyssnar på dem och att det är »deras« och inte vårt. Det är den viktigaste ingrediensen, säger Tove.

Podden har varit användbar när det gäller att skapa relationer med kommunens unga, men det viktiga är att göra det barnen och ungdomarna vill göra. Det gäller också att ha ett tydligt syfte och mål med det man gör tycker Tove och Emma.

– Målet har inte varit att det ska bli perfekta inspelningar och klippningar. Det är processen som har varit viktig och att utgå från barn och unga. För de som spelar in podden är det inte det viktigaste att gå hem och lyssna. De är nöjda med processen – att träffa oss och andra som är intresserade av samma ämne, avslutar Emma.

 

Bild: Emma Bäckström

 

 

Author Description

annsofie andersson

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet