PROFIL – En blå och en grön bokbuss

Sedan hösten 2020 rullar två nya eldrivna bokbussar i Göteborg. Den ena är en blå fantasifarkost den andra är en grön sagoskog. Båda har en tydlig inriktning på barn i alla åldrar, och båda utmanar bilden av en traditionell bokbuss.

Jag får ett sms från mediepedagog Albin Berggren att den blå bokbussen nu är fulladdad med el och står parkerad bakom stadsbiblioteket i Göteborg. Jag har blivit lovad att få följa med på bussens onsdagstur, och när jag kommer till parkeringen möts jag av två tolv meter långa bussar som med sina fantasifulla, färgglada yttre drar blickarna till sig. Det glänser om lacken där de står parkerade sida vid sida, en grön med sagomotiv och en blå med motiv från rymden på ena sidan och från havet på den andra.

– Vi visade över hundra barn olika bilder på utsidan av en buss och lät dem rösta om vilken de skulle vilja gå in i, och de flesta tyckte att skog och hav var spännande alternativ, berättar Albin, projektledare, chaufför och mediepedagog på Göteborgs stadsbibliotek och bokbussarna.

Bokbuss

Invändigt är båda bussarna identiskt byggda med en låggolvsdel och en höggolvsdel och med samma typ av hyllor och servicediskar. För övrigt är de inredda efter sina respektive teman och när Albin öppnar dörren till den blå bussen kliver jag rakt in i en u-båt, eller om jag hellre vill, ett rymdskepp. Den kalla LED-belysningen tillsammans med bokhyllorna som sträcker sig en bit upp i det välvda taket ger mig en känsla av att befinna mig i en tub, en känsla som förstärks av det stora, runda u-båtsliknande fönstret längst bak i bussen.
Oavsett u-båt eller rymdskepp, den stora rosa kudden i det runda fönstret lockar till en lässtund, och det är lätt att hitta något man gillar. Bilderböcker och faktaböcker finns över och runt fönstret, kapitelböcker, ljudböcker, filmer och spel längre fram i bussen, allt lättillgängligt och inbjudande exponerat.

– Bussarna ska se fräna ut, men det är böckerna som är grejen. Vi har valt att inte ha några skärmar, men vi har massor av böcker. Så att vi kallar oss för bokbuss är ett medvetet val, lite old school och det kanske är unikt idag, lite exklusivt för barnen, ler Albin.

Vi har fått sällskap av barnbibliotekarie Irene Johannesson som, medan hon lyssnar på oss, förbereder dagens tur och plockar bland böckerna, fyller på, flyttar dem mellan hyllorna och vänder en del med framsidan fram.

– Vi vill att det ska vara en kreativ och innovativ miljö i bussen och vi prioriterar skyltningen, säger hon. Barn behöver se framsidan av en bok för att vilja läsa den. Inte bara se en massa bokryggar som trängs i hyllorna.

Utmanande tur

Albin tar plats bakom ratten, Irene och jag på sätet bredvid och vi tar oss ut från centrala staden mot Angered i nordöstra Göteborg. Medan Albin vant rattar bussen berättar Irene att de alltid är två medarbetare på bussen, en som sköter arbetet bakom den lilla lånedisken, en som arbetar på golvet och mötet med låntagarna.

– Vi har valt att bara ha en disk i bussen för att vi vill vara mer närvarande, och att vi är två gör att vi verkligen kan vara servicevärdar för våra besökare. Det direkta mötet betyder mycket för många av de barn vi möter. Att någon vuxen ser dem och känner igen dem.

Vi är framme vid dagens första hållplats, en vändplats i Lövgärdets centrum, bara ett stenkast från en mellanstadieskola, butiker och mötesplatser. Efter lite trixande står bussen på plats och det dröjer inte många minuter innan dagens första besökare tittar in.

– Åhhh, här skulle jag vilja bo, säger den unga tjejen som är i bussen för första gången och snart hittar en bok som hon slår sig ner med i soffan vid fönstret.

– Den här har vi haft som klassbok, säger en pojke och lyfter ut Pappegojkaoset av Camilla Ceder.

– Har ni tv-spel, Minecraft, undrar en annan.

Albin och Irene har fullt upp med att visa fler böcker av Camilla Ceder, visa listan på tv-spel och prata med tjejen i soffan om hur det fungerar med ett lånekort. Irene berättar att det ofta är samma barn som kommer, att det bidrar till en bra relation. Men att barnen oftast kommer själva, och att de skulle önska att fler hittade till bussen.

– På andra turer i andra delar av staden är det betydligt fler besökare, framför allt fler småbarnsföräldrar.

– Vi vill ju ha så många besökare som möjligt på den här turen, och det är en utmaning. Men det känns meningsfullt att vara här. Vi fyller en funktion, fyller Albin i.

Pop-up

De båda bokbussarna har en bestämd turlista med 37 hållplatser på vardagskvällar varje vecka, och ungefär 140 förskolor som får besök någon förmiddag varje termin. Tack vare att bussarna är eldrivna kan de köra till miljözoner och bostadsområden som ligger långt från ett fysiskt bibliotek, och därför kan de också besöka platser där många barn och familjer vistas under sin lediga tid, så kallade pop-up-hållplatser.

– Vi vill inte bara köra på turlista och vi försöker hitta nya ställen varje lördag. Som till exempel förra helgen när vi stod utanför nyöppnade Sjöfartsmuseet och det kom över 200 personer på tre timmar. Att vi dyker upp på oväntade ställen bidrar till barns läsning, så vi ska inte bara stirra oss blinda på en turlista, säger Albin och plockar fram bilder från sommarens besök vid badplatser, festivaler och besöksmål.

– Under Barnens dag hade vi över 700 besökare på en dag, ler han. Att vara uppsökande på det här sättet är något vi verkligen vill utveckla ännu mer.

För att hålla reda på var bokbussen befinner sig kan låntagare följa den i Göteborgs biblioteksapp Biblioteket. Förutom att se alla hållplatser, såväl fasta som tillfälliga, kan appen skicka pushnotiser till låntagaren när den är nära.

– En cool grej, säger Albin. Men, appen är också ett enkelt sätt för oss att kommunicera och skicka meddelande, om vi till exempel måste ställa in en tur.

Rockstjärnor

Klockan börjar närma sig sju på kvällen när bokbussen parkerar på dagens sista hållplats i Gårdsten centrum. Området präglas av en omfattande upprustning och hållplatsen har tillfälligt hamnat på en öde, mörk vägstump. Hit hittar inga besökare denna januarikväll, så medan Irene plockar i hyllorna berättar Albin om den bokbusskonferens i tyska Flensburg bussarna blev inbjudna till för något år sedan. En konferens där ett tjugotal bokbussar från Tyskland och Danmark samlades på en grusplan i staden, och där bokbussarna från Göteborg väckte stor uppmärksamhet.

– Alla var nyfikna på bussarnas inriktning mot barn, på vår app, att vi kör sju dagar i veckan, att bussarna går på el, att bussarna har en designad inredning, att inte antalet böcker är viktigt, att vi skyltar med bokframsidor och att chauffören också är mediepedagog. Det blev tydligt att vi inte gör som alla andra, bussarna fick väldigt mycket uppmärksamhet och vi kände oss lite som rockstjärnor, skrattar Albin.

Årets mobila bibliotek

År 2022 utsåg Svensk Biblioteksförening bokbussarna i Göteborg till Årets mobila bibliotek i Sverige. Priset delas ut till mobila bibliotek som på ett nyskapande sätt har utvecklat verksamheten och är en inspiratör för andra mobila bibliotek. I juryns motivering till priset nämns allt som väckte sådan uppmärksamhet på bokbusskonferensen i Tyskland, och det blir tydligt att bokbussarna Blå och Grön helt enkelt inte är och gör som alla andra.

– Det känns som att vi hittat lekfullheten och vägrar fastna i en form, och jag tror det finns mycket man kan göra om man vågar tänka mer än traditionell bokbuss, säger Albin och får medhåll av Irene som genast börjar formulera idéer:

– Man kan ju nischa sig mot målgrupper, eller ha temabussar, eller en bokbuss för äldre, en seniorbuss.

– Bokbussen är redan en samlingsplats var den än parkerar och tillgängligheten är på plats, tillägger Albin. Bussarna har
ett lågt golv och är lätta att besöka. Här kan alla komma in. Det är låga trösklar på riktigt.

FAKTA

Bokbussarna i Göteborg: två fullstora bokbussar – buss Blå och buss Grön.
Drivmedel: el
Interiör: byggd av finska Kiitokori.
Utvändig dekoration: barnboksillustratör Alexander Jansson.
Utrustning: en servicedisk och en självservicestation.
Personal: tillhör enheten barn och unga på Göteborgs stadsbibliotek. Sju medarbetare har behörighet att köra bussen.
Målgrupp: barn 0–13 år. Vuxna är välkomna att reservera media som också kan hämtas på bokbussen.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet